Ανήμερα της πρώτης επετείου της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, 24 Νοεμβρίου δηλαδή, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γενική απεργία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Πορτογαλίας. Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι ρεν, διαβλέπει κινδύνους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 για την πορτογαλική οικονομία.

Κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας CGTP οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε πανεργατική απεργία την 24η Νοεμβρίου κατά των μέτρων που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012, το προσχέδιο του οποίου έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,8%, ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 13,5%, από το φετινό 12,1%. Στο κάλεσμα της CGTP θα ανταποκριθεί και η άλλη ομοσπονδία της χώρας, UGT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Πορτογαλία βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, με τη λήψη δανείου αξίας 78 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Nομισματικών Yποθέσεων χαρακτήρισε αναπόφευκτα τα μέτρα που ελήφθησαν, αλλά πρόσθεσε ότι «παρά αυτές τις προσπάθειες, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν κίνδυνοι στην επίτευξη του στόχου του 2011 όπως καταγράφεται στο πρόγραμμα». Ο Όλι Ρεν διαπίστωσε αποτυχίες στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού και στην εκτέλεσή του, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης