Πορτογαλία: Καταφύγια για τους αναξιοπαθούντες μαθητές τα κυλικεία των σχολείων

Πορτογαλία: Καταφύγια για τους αναξιοπαθούντες μαθητές τα κυλικεία των σχολείων
«Το κυλικείο παρέμεινε ανοικτό κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, διότι αρκετοί μαθητές κινδύνευαν να πεινάσουν κατά τη διάρκεια του 15ήμερου», αποκαλύπτει ο διευθυντής μίας σχολικής μονάδας σε ένα από τα φτωχά προάστια της Λισσαβόνας, όπου έχουν καταγραφεί 13.000 μαθητές που απειλούνται άμεσα από την έλλειψη διατροφής.

Έχοντας έλθει αντιμέτωπος με περιστατικά «λιποθυμίας μαθητών τα πρωϊνά της Δευτέρας έπειτα από υποσιτισμό πολλών ημερών», ο διευθυντής του σχολείου –ο οποίος δεν θέλησε να δημοσιευθεί το όνομά του—έλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει από το κυλικείο πρωϊνό σε περίπου 40 μαθητές ηλικίας από 4 έως 18 ετών, από τους 800 που απαριθμεί η σχολική μονάδα στα βόρεια της Λισσαβόνας.

Σε σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στη χώρα, η οποία βρίσκεται υπό τον ζυγό της δανειακής σύμβασης με την ‘τρόικα’ των διεθνών δανειστών της, με αποτέλεσμα ίδια σχολική μονάδα σχεδιάζει μάλιστα να ετοιμασθεί ώστε να ανοίξει τις πόρτες του κυλικείου και κατά τις διακοπές του Πάσχα, αυτή τη φορά για τον διπλάσιο αριθμό μαθητών.

Τα ‘χριστουγεννιάτικα’ πρωϊνά στο κυλικείο, που χρηματοδοτήθηκαν χάρις στα έσοδά του κατά την κανονική λειτουργία του σχολείου και σε πωλήσεις διαφόρων ειδών σε σχολικές εκδηλώσεις, προορίζονταν για μαθητές «τον οποίων οι γονείς έχουν μείνει άνεργοι, ή άστεγοι», επεσήμανε μία από τις κοινωνικές λειτουργούς του σχολείου.

«Παρά την πείνα, περίπου είκοσι μαθητές, ως επί το πλείστον έφηβοι, επέλεξαν να μην έλθουν να παίρνουν πρωϊνό αυτά τα Χριστούγεννα ώστε να αποφύγουν τις ματιές των άλλων συμμαθητών τους, ή να παραδεχθούν με αυτόν τον τρόπο την αναξιοπάθεια των γονέων τους», επεσήμανε ο διευθυντής, εξηγώντας πως αυτή η αντίδραση αποτελεί «φαινόμενο μίας επονείδιστης φτώχειας».

Ήδη από το περασμένο έτος, το σχολείο είχε ξεκινήσει να προσφέρει πρωϊνά σε ορισμένους μαθητές. Πλέον, «με την επιδείνωση της κρίσης, διαπιστώνουμε αύξηση στον αριθμό των παιδιών που έρχονται στα μαθήματα χωρίς επαρκή σίτιση», υπογραμμίζει θλιμμένος ο διευθυντής.

Στα τέλη Νοεμβρίου, 13.000 μαθητές διαπιστώθηκε πως δεν τρέφονται κανονικά, οι 3.000 εκ των οποίων είχαν καταγραφεί μόνον τον Οκτώβριο, στα πλαίσια του νέου σχολικού προγράμματος για παροχή διατροφικής βοήθειας.

Χρηματοδοτούμενο από δωρεές, ή προσφορές επιχειρήσεων τροφίμων, το πρόγραμμα τούτο επιτρέπει την προσφορά πρωϊνού στους μαθητές κατά την άφιξή τους στο σχολείο.

Μάλιστα στις φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές, πολλοί γονείς εξακολούθησαν να αφήνουν τα πρωϊνά τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, όπου περιλαμβάνεται το γεύμα--ενώ μόλις το μισό ποσοστό από αυτούς επέλεξε αυτή τη λύση το περασμένο έτος.

«Από το 2010, πολλοί γονείς που θεωρείτο ότι ανήκαν στην μεσαία τάξη σήμερα προσεγγίζουν επικίνδυνα το όριο της φτώχειας», επισημένει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών (Confap) Αλμπίνου Αλμέιντα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 09:04