Πορτογαλία: Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013, 18:52
Πορτογαλία: Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποσχέθηκε σήμερα σταδιακές μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από τις αρχές 2014 στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και την έξοδο της χώρας από τη βαθύτερη ύφεση στην οποία έχει περιέλθει από την δεκαετία του 1970.

Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η πορτογαλική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων και έχουν οδηγήσει την ανεργία σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, περί το 18%.

«Η κύρια οικονομική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το υπουργείο Οικονομικών σε μια δική του παρουσίαση ανέφερε πως σχεδιάζεται να μειωθεί ο βασικός φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στο 17%-19% μεσοπρόθεσμα, από τουλάχιστον 25% σήμερα. Οι πρόσθετοι τοπικοί και κρατικοί φόροι σημαίνουν ότι στην πράξη οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Πορτογαλία σήμερα καταβάλουν φόρο που αναλογεί στο 31,5% του τζίρου τους.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση, η οποία σχεδιάζει να υλοποιηθεί μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών, θα διευρύνει παράλληλα τη φορολογική βάση και θα καταργήσει σταδιακά εξαιρέσεις και τις επιπρόσθετες, κατά τόπους και κατά πεδίο δραστηριότητας, εισφορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο μεταρρύθμισης του φορολογικού κώδικα είχε συζητηθεί με την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) κατά τον τελευταίο εποπτικό έλεγχο κλιμακίου της που είχε τερματιστεί τον Ιούνιο.

Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι δήλωσε ότι το σχέδιο είναι το σύστημα φορολογίας των επιχειρήσεων της Πορτογαλίας να γίνει «ένα από τα πιο αποτελεσματικά της Ευρώπης» μέσω της μεταρρύθμισης που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου της και αρχιτέκτονα του προγράμματος λιτότητας Βίτορ Γκάσπαρ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «η φορολογία 19% προς τις επιχειρήσεις εφαρμόζεται σήμερα στην Πολωνία και την Τσεχία, δύο χώρες με τις οποίες η Πορτογαλία ανταγωνίζεται για την προσέλκυση επενδύσεων».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι προτάσεις σχετικά με την μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα θα δημοσιευθούν στο σύνολό τους την επόμενη εβδομάδα, πριν υπάρξει διαβούλευση με επιχειρηματικούς ομίλους, κλαδικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

Γενικότερα, η Αλμπουκέρκι επισήμανε ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει καταστήσει τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς έναντι της Πορτογαλίας αλλά δεν έθεσε σε κίνδυνο την επιστροφή της χώρας στις αγορές δανεισμού πριν από τον Ιούνιο του 2014.

«Θα χρειαστούμε μια πρόσθετη προσπάθεια για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές τώρα που η κρίση ξεπεράστηκε και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχουμε ήδη ανακοινώσει», πρόσθεσε η ίδια.


Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013, 18:52