Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πόλεις της Πορτογαλίας, τηρώντας την απόσταση των 3 και πλέον μέτρων, για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, έπειτα από κάλεσμα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας CGTP.

Στη Λισαβόνα, περίπου 500 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατέκλυσαν το γκαζόν στην πλατεία Alameda, όπου καταλήγει κάθε χρόνο η παραδοσιακή πορεία της Πρωτομαγιάς, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «η μάχη συνεχίζεται», θέλοντας να επιδείξουν αλληλεγγύη σε όσους έμειναν άνεργοι εξαιτίας της κρίσης του νέου κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να απαγορευτούν οι απολύσεις αυτήν την περίοδο», δήλωσε η Ιζαμπέλ Καμαρίνια, γενική γραμματέας της CGTP.

Φορώντας πολλοί μάσκες, οι συμμετέχοντες, που παρατάχθηκαν σε πολλές σειρές κρατώντας αποστάσεις 3 μέτρων ο ένας από τον άλλο, σεβόμενοι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, είχαν δηλώσει συμμετοχή από πριν, προκειμένου να τους δοθεί ειδική άδεια από τις αρχές για να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, που διήρκησε λιγότερο από μία ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η Εργατική Πρωτομαγιά είναι διαφορετική από τις άλλες. Ο χρυσός κανόνας είναι να σεβόμαστε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης» ακουγόταν από τα μεγάφωνα.

«Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο ότι η CGTP είναι μια υπεύθυνη συνδικαλιστική ένωση που καταφέρνει να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοέλ Ροντρίγκες, μέλος της CGTP.

Ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε άλλες 23 πόλεις της χώρας.

Περίπου 1 στους 5 εργαζόμενους στην Πορτογαλία απολύθηκε από την έναρξη της πανδημίας, με την ανεργία να εκτοξεύεται στους 380.832 ανθρώπους ή 6,4% και μόλις 100.000 κάτω από την κορύφωσή της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός σκοτώνει, όμως ξεχνάμε συχνά ότι υπάρχουν εργαζόμενοι οι ζωές των οποίων καταστράφηκαν, διότι έχασαν τις δουλειές και τις απολαβές τους» σημείωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Χερόνιμο ντε Σόουζα σε δημοσιογράφους.

Η Πορτογαλία πέρασε σήμερα το όριο των 1000 νεκρών (1007) από τον νέο κορωνοϊό, ενώ μετρά 23.351 κρούσματα της νόσου Covid-19.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης