H επιλογή του Βέλγου Herman Van Rompuy ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Βρετανίδας Suzan Ashton ως Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις, καταρρίπτει τις ελπίδες για μια Ευρώπη με ισχυρό και ξεκάθαρο λόγο στις διεθνείς υποθέσεις, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν στην επιλογή δύο χαμηλού προφίλ ηγετών, παραμερίζοντας το ταλέντο και την εμπειρία και προκρίνοντας την επίτευξη ισορροπιών μεταξύ πολιτικών αντιλήψεων, φύλων και μεγάλων και μικρών κρατών.

Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «The Australian», η οποία σημειώνει ότι οι απόψεις του κ. Van Rompuy για την εξωτερική πολιτική είναι σχετικά άγνωστες. Ωστόσο, το 2004 σε ομιλία του, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί αντιτίθενται επίσης στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την ένταξη υποστηρίζουν η Βρετανία, η Ελλάδα, η Σουηδία και μέρος της Ανατολικής Ευρώπης», καταλήγει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, τα συγχαρητήριά του προς τη νέα Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις κα Suzan Ashton, εκφράζει σε ανακοίνωση Τύπου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, κ. Στίβεν Σμιθ. Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την κα Άστον, στο πλαίσιο του Γύρου της Ντόχα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όταν η κα Ashton  ήταν Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε.

Επιπλέον, χαιρετίζεται ο ορισμός του κ. Herman Van Rompuy ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επισημαίνεται ότι η Αυστραλία και η Ε.Ε. έχουν κοινές απόψεις για πολλά επείγοντα ζητήματα και επαναλαμβάνεται η πρόθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης για διεύρυνση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ε.Ε. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Πλαίσιο Συνεργασίας Αυστραλίας-Ε.Ε., το οποίο σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης