Η ταραγμένη ιστορία του δημάρχου με την αστυνομία της Νέας Υόρκης φάνηκε να τον έχει δεμένο με χειροπέδες.

Αγωνιζόμενος να βρει μέση οδό, βρέθηκε εντελώς χαμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άραγε κάποιος Αμερικανός πολιτικός γνώρισε χειρότερους εννέα μήνες από τον Μπιλ ντε Μπλάσιο τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης,;

Σίγουρα η ανικανότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και χαιρεκακία του έκαναν περισσότερη ζημιά, από πολλές τάξεις μεγέθους, σε ζωές και θέσεις εργασίας που χάθηκαν.

Όμως ο Ντε Μπλάσιο, βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη καθοδική πορεία από τον Σεπτέμβριο, όταν τερμάτισε την απελπιστική προσπάθεια για τον προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάρτιο, με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται σε όλη τη Νέα Υόρκη, η απροθυμία του δημάρχου να λάβει δραστικά μέτρα για να αποκλείσει την πόλη, είχε ιατρικούς εμπειρογνώμονες στο Υπουργείο Υγείας που απειλούσαν να εγκαταλείψουν.

Περίπου 17.000 κάτοικοι της πόλης έχουν πεθάνει από την πανδημία. Τον Μάιο, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό της Μινεάπολης, μαζικές διαμαρτυρίες στη Νέα Υόρκη προκάλεσαν βίαιες αντιπαραθέσεις με αστυνομικούς.

Αρχικά, ο δήμαρχος υποστήριξε σθεναρά την αστυνομία της Νέας Υόρκης- NYPD και στη συνέχεια υποχώρησε λίγο.

Στη συνέχεια, αφού οι διαδηλωτές κατέστρεψαν δεκάδες επιχειρήσεις στο Μανχάταν και στο Μπρονξ, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo, ο φίλος του μετατράπηκε σε θανάσιμο πολιτικό εχθρό, απείλησε να “εκτοπίσει” τον de Blasio και να στείλει την Εθνική Φρουρά.

Τα τρέχοντα προβλήματα του de Blasio απορρέουν από διαμαρτυρίες για φυλετική αδικία και τις αστυνομική αγριότητα.

Είχε κερδίσει τη νίκη στον αγώνα των δημάρχων του 2013, πουλώντας τον εαυτό του ως αντίδοτο σε τρεις όρους του Michael Bloomberg, σε μεγάλο βαθμό σε δύο ζητήματα: Την εισοδηματική ανισότητα και τη διακοπή και απογοήτευση δεκάδων χιλιάδων έγχρωμων. Η επώνυμη τηλεοπτική διαφήμιση της καμπάνιας του de Blasio παρουσίαζε τον δίχρωμο γιο του, τον Dante. Έφτασε στο Δημαρχείο ως η μεγάλη προοδευτική ελπίδα.

Αλλά έφτασε επίσης ως ένας υπερήφανος, σχεδόν καρικατούρα φιλελεύθερος: Ως κάποιος που έκανε μήνα του μέλιτος στην Κούβα και θαύμαζε τους Σαντινίστας πριν γίνει δημοκρατικός πράκτορας και εργαζόταν για τη Χίλαρι Κλίντον.

Εκλεγμένος δήμαρχος, ο de Blasio επέλεξε ως επίτροπο της αστυνομίας Bill Bratton, πρωτοπόρο της αστυνόμευσης «σπασμένων παραθύρων» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο Bratton του είχε αναθέσει την ίδια δουλειά ο τότε δήμαρχος Rudy Giuliani.

Επτά μήνες στην πρώτη θητεία του Ντε Μπλάσιο, ο αξιωματικός Daniel Pantaleo προσπάθησε να συλλάβει τον Έρικ Γκάρνερ για την πώληση ναρκωτικών τσιγάρων και τον στραγγαλίζει μέχρι θανάτου.

Τρεις εβδομάδες αργότερα άλλος αστυνομικός στο Φέργκιουσον του Μισσούρι πυροβόλησε και σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, λίγες ώρες μετά από μια μεγάλη κριτική επιτροπή που αρνήθηκε να κατηγορήσει τον Πανταλέο, ο Ντε Μπλάσιο μίλησε σε εκκλησία του Staten Island σχετικά με την ανάγκη να «εκπαιδεύσει» τον γιο του για το «πώς να προσέχει ιδιαίτερα σε κάθε συνάντηση που έχει με τους αστυνομικούς που είναι εκεί για να τον προστατεύουν.

“Αυτές οι λέξεις πυροδότησαν οργισμένη αντίδραση από τον επικεφαλής της μεγαλύτερης αστυνομικής ένωσης της πόλης, Πάτ Λιντς, λέγοντας ότι ο ντε Μπλάσιο δεν θα ήταν ευπρόσδεκτος στις κηδείες της αστυνομίας. Λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την ομιλία του de Blasio, η ρητορική έγινε πιο βίαιη.

Δύο αστυνομικοί του Μπρούκλιν δολοφονήθηκαν από έναν μαύρο. Εκτός νοσοκομείου εκείνο το βράδυ, ο Λιντς δηλητηρίασε περαιτέρω τις σχέσεις του με τον δήμαρχο, λέγοντας ότι ο Ντε Μπλάσιο «είχε αίμα στα χέρια του». Στις επόμενες κηδείες, οι αστυνομικοί γύριζαν την πλάτη τους στο δήμαρχο.

Παρά την εχθρότητα, ο ντε Μπλάσιο συνέχισε τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της αστυνομίας και πέτυχε σημαντικά κομμάτια της ατζέντας του για την ποινική δικαιοσύνη. Διαφοροποίηση το  τμήμα εφαρμογή εκπαίδευσης «σιωπηρής προκατάληψης» και φθορά κάμερας σώματος, αποποινικοποίηση της μαριχουάνας.

Ο Bratton αξιοποίησε τη σχέση για να κερδίσει μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, παρέχοντας παράλληλα την κάλυψη του δημάρχου όταν ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις. Και τα ποσοστά εγκληματικότητας συνέχισαν να μειώνονται. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται να κριθεί για κάποια συγκεκριμένη πράξη», λέει ο Peter Ragone, φίλος και πρώην σύμβουλος του de Blasio. «Νομίζω ότι τελικά θα κριθεί για το τι προώθησε ή προσπάθησε να κάνει σε οκτώ χρόνια».

Πηγή: Vanity Fair
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης