Την ώρα που τα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα εναντίον ιρανικών στόχων που βρίσκονται σε συριακό έδαφος διαδέχονται το ένα το άλλο, σύμφωνα με ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία αλλά και η Χαμάς έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα ώστε να προστατευτούν οι «Φρουροί της Επανάστασης» κι άλλες ιρανικές και σιίτικες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Όπως έγραφε το zougla.gr, το Ιράν ήδη δημιουργεί διόδους μεταφοράς στρατευμάτων από το γειτονικό Ιράκ προς τη Συρία, προκειμένου να υπάρχουν οι δυνατότητες ενίσχυσης των δυνάμεων εκεί, την ίδια ώρα που το Ισραήλ, με τις ευλογίες των συμμάχων του, βομβαρδίζει –επίσημα ή ανεπίσημα- στόχους εντός συριακού εδάφους, θέλοντας να αποτρέψει την ύπαρξη της συγκεκριμένης «απειλής» στα σύνορά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι σύμμαχοι του Ιράν σκοπεύουν στην προστασία των ιρανικών δυνάμεων που μοιάζουν ιδιαίτερα ευάλωτες στους μυστικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούςΟι σύμμαχοι του Ιράν λοιπόν σκοπεύουν στην προστασία των ιρανικών δυνάμεων που μοιάζουν ιδιαίτερα ευάλωτες στους μυστικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ σήμερα σημειώθηκαν εκρήξεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού, με τα συριακά ΜΜΕ πάντως να κάνουν λόγο για «βραχυκύκλωμα» που προκάλεσε την καταστροφή, και τον Άσαντ να αρνείται ότι χτυπήθηκε από εχθρικές δυνάμεις, στην καρδιά της πρωτεύουσάς του.

Τα «αντίμετρα» κατά του Ισραήλ βασίζονται στις εξής ενέργειες: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Amir Hatami κατέφθασε στη Δαμασκό και υπέγραψε συμφωνία διευρυμένης στρατιωτικής συνεργασίας με τον Άσαντ.

2. Το Ιράν διευρύνει τη στρατιωτική του παρουσία στη Συρία, ενθαρρυμένο κι από τις ρωσικές υποσχέσεις για αντιαεροπορική προστασία, απέναντι στην αμερικανο-ισραηλινή συμμαχία.

3. Η Τεχεράνη και η Δαμασκός συμφώνησαν να πραγματοποιούν αντίποινα για κάθε εχθρική ενέργεια των ΗΠΑ ή του Ισραήλ εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, όπως για παράδειγμα να πραγματοποιήσουν αντεπίθεση εναντίον αμερικάνικων στόχων που εδρεύουν ανατολικά του Ευφράτη, κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με το Ιράκ, ή εναντίον των ισραηλινών συνοριακών φυλακίων στα υψίπεδα του Γκολάν.

4. Αναμένεται η κατασκευή τριών μεγάλων ιρανικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, η μία έξω από το Χαλέπι, η δεύτερη μεταξύ της Δαμασκού και των συνόρων με το Ισραήλ στο Γκολάν, και η τρίτη σε άγνωστη περιοχή.

​Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ λαμβάνουν τα μέτρα τους για να ανταποκριθούν σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην περιοχή 5. Σε αυτό το πολύπλοκο πλαίσιο στρατιωτικών προετοιμασιών από όλες τις πλευρές, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ λαμβάνουν τα μέτρα τους για να ανταποκριθούν σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην περιοχή, ή για την περίπτωση παρέμβασης μια άλλης δύναμης.

Οι Αμερικάνοι διατηρούν ισχυρές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, ικανές για «άμεση δράση», κυρίως με πυραύλους Τόμαχοκ, οι Ρώσοι διατηρούν μια ολόκληρη ναυτική αρμάδα στις συριακές ακτές, που μάλιστα ενισχύθηκε πρόσφατα και πλέον αριθμεί 24 πλοία, ενώ η συριακή αντιαεροπορική άμυνα βρίσκεται σε καθεστώς «ύψιστου συναγερμού», εδώ και μία εβδομάδα. Οι ισραηλινές δυνάμεις επίσης στο Γκολάν βρίσκονται επίσης σε καθεστώς συναγερμού.

6. Την περασμένη Παρασκευή, το Ιράν ανακοίνωσε ότι προμήθευσε τις σιϊτικες ένοπλες μονάδες του Ιράκ με πυραύλους εδάφους-εδάφους, ικανούς να πλήξουν στόχους από 200 έως και 700 χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ ή στο Ριάντ από τα νότια του Ιράκ.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης