Τη Δευτέρα έληξε η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των παγκοσμίων δυνάμεων.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν στα μέσα Δεκεμβρίου, πιθανώς στο Ομάν. Το περσικό BBC ρώτησε καθημερινούς Ιρανούς για το πως έχουν επηρεαστεί οικονομικά από τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της χώρας τους και πώς βλέπουν μία πιθανή συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλί από το Ισφαχάν

«Η χώρα μας συνορεύει με το Πακιστάν, το Καζακστάν, τη Τουρκία – που είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ – και την Ινδία. Αν, ω μη γένοιτο, κάποια οργάνωση καταφέρει να ελέγξει το Πακιστάν και είναι εχθρική απέναντι στο Ιράν, πώς μπορώ εγώ ως Ιρανός να τους αντιμετωπίσω; Πιστεύω τους αξιωματούχους μας ότι δεν αναπτύσσουν πυρηνικές βόμβες. Επίσης πιστεύω ότι είναι λάθος να τις φτιάξουν. Αλλά χρειαζόμαστε μία πυρηνική αποτρεπτική δύναμη. Δεν ξέρω αν οι Ισραηλινοί είναι εχθροί ή φίλοι μας. Κάποιοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι εχθρός και αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να έχουμε πυρηνική αποτρεπτική δύναμη ενάντια στο Ισραήλ. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλάβουν ότι το Ιράν είναι μία γεωπολιτική χώρα σε πολύ στρατηγικό σημείο. Αν οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεχθούν μία συμφωνία που δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, θα τους κατηγορήσω για προδοσία».

Σεταρέχ, συνταξιούχος καθηγήτρια από την Τεχεράνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στους Ιρανούς αρέσει να τους θαυμάζει ο υπόλοιπος κόσμος . Υπάρχουν χιλιάδες ταλαντούχοι και πολύ έξυπνοι Ιρανοί στην Αμερική που θα ήθελαν να επιστρέψουν στο Ιράν και να φέρουν τις γνώσεις και τη τελευταία τεχνολογία μαζί τους. Θέλουν να είναι συνδεδεμένοι με τον κόσμο. Και αυτό θα γίνει πραγματικότητα αν επιτευχθεί συμφωνία».

Παρβίν, φεμινίστρια από την Τεχεράνη

«Μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επηρεάσει τη ζωή μου τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. Πιστεύω ότι όλοι θα αισθανθούμε ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Θα αισθανθούμε πιο ασφαλείς και σταθεροί. Θα έχουμε καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Μπορεί να μην αισθανθούμε τα οικονομικά οφέλη αμέσως αλλά η ασφάλεια και η σταθερότητα έχουν πολύ μεγάλη αξία για εμένα και για άλλους».

Σόμα, έμπορος από την Αχβάζ

«Όσοι δεν θέλουν οι συνομιλίες να επιτύχουν δεν γνωρίζουν τίποτε για τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων. Σκέφτονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Σκέφτονται μόνο πόσα χρήματα βγάζουν. Δεν ενδιαφέρονται για το πώς επηρεάζει τους ανθρώπους. Υποφέρουμε πραγματικά. Μας έχουν επιβάλλει κυρώσεις σε πολλούς τομείς. Όλοι έχουν γίνει αδύναμοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη τιμή του ρυζιού. Το ρύζι κοστίζει πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με παλαιότερα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης