Πόσο πλήττεται η Gazprom από τις κυρώσεις της Δύσης;

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 11:49
Πόσο πλήττεται η Gazprom από τις κυρώσεις της Δύσης;
Η ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι τυχόν επέκταση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την ανάμειξή της στην κρίση στην Ουκρανία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στις μετοχές της.

Η Gazprom και τα στελέχη της δεν έχουν γίνει στόχος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Μόσχα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ο ρωσικός κολοσσός, οι εξαγωγές του οποίου καλύπτουν το 30% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προειδοποίησε επίσης ότι πιθανή διαφωνία με το Κίεβο επί της τιμής του φυσικού αερίου είναι πιθανόν να οδηγήσει στη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Κατά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, 7% χαμηλότερα σε σχέση με το 2013, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και μεσούσης της έντασης με την Ουκρανία. Ο κύκλος εργασιών ωστόσο ενισχύθηκε κατά 10% στα 105 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως χάρη στην αύξηση κατά 15% των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στα 33.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πωλήσεις προς την πρώην Σοβιετική Ένωση και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία ωστόσο μειώθηκαν κατά 21% στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και πριν από την πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία ήταν ήδη τεταμένες, με το Κίεβο να έχει μειώσει κατά τη διάρκεια του 2013 τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από το κατώτατο όριο που προβλεπόταν από το συμβόλαιο.

Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα προέβη σε δραστική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία δεν ισχύει από την 1η Απριλίου και την ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοδυτικούς στο Κίεβο. Η Gazprom κατηγορεί το Κίεβο για καθυστερήσεις των πληρωμών και απειλεί ότι θα ζητήσει προπληρωμή των παραδόσεων, με κίνδυνο την διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 11:56