Ο υποψήφιος του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης για τη συμμετοχή του σε «επιχείρηση στημένων συναντήσεων» επιχειρηματιών με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σατιρικής εφημερίδας «Le Canard Enchaîné» της 21ης Μαρτίου, «Ο Φιγιόν είχε πάρει χρήματα για να διοργανώσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Λιβανέζο δισεκατομμυριούχο Fouad Makhzoumi και τον εκτελεστικό διευθυντή της Total SA, Patrick Pouyanné».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πολιτικός και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ντροπιαστικό ψέμα».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Φιγιόν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 2007 έως τo 2012, είχε πάρει 50.000 ευρώ από τους «πελάτες του» για να τους συστήσει στον πρόεδρο της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του 2015 στην Αγία Πετρούπολη.

Αλλά το δημοσίευμα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στις ρωσικές Αρχές. Ο επί του Τύπου εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε «πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για διασπορά ψευδούς είδησης, επειδή όλες οι συναντήσεις του προέδρου με επιχειρηματίες γίνονται βάσει του πρωτοκόλλου, χωρίς να έχουν ρόλο μεσάζοντες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ποσό των χρημάτων που φέρεται ότι πληρώθηκε ο Φιγιόν, για τις μεσολαβητικές υπηρεσίες του αυτές, θέτει πολλά ερωτήματα» δήλωσε ο Dmitry Orlov, γενικός διευθυντής του Πρακτορείου πολιτικών και Οικονομικών Επικοινωνιών.

«Η όλη ιστορία δείχνει απαράδεκτη και κατά κύριο λόγο εξαιτίας του ποσού που αναφέρεται πως δόθηκε. Κάποιος που θα μεσολαβούσε για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα έπρεπε να απαιτούσε περισσότερα χρήματα» είπε ο Ορλόφ, για να προσθέσει ότι «όποιος επιχειρηματίας συμμετείχε σε εκείνο το οικονομικό φόρουμ θα μπορούσε να συναντήσει και να συνομιλήσει με τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες πολιτικούς». Υπενθύμισε, επίσης, ότι «αρκούσε να πληρωθεί η συμμετοχή στο Φόρουμ που ήταν 290.000 ρούβλια ($5.041) και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συναντήσει οποιονδήποτε άλλο που συμμετείχε».

«Ωστόσο, ο Φιγιόν θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο λομπίστα, ειδικότερα μετά το 2015, αφότου δεν κατείχε κυβερνητική θέση ώστε να παραβιάζει τον νόμο» υποστήριξε ο Pavel Salin, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης.

«Πολλοί είναι εκείνοι του κατεστημένου, είτε συνταξιούχοι είτε παραγκωνισμένοι, που βρίσκονται σε δύσκολες στιγμές της καριέρας τους και κάνουν παρόμοια πράγματα: χρησιμοποιούν τις επαφές τους για να φέρουν κοντά τους κάποια πρόσωπα» πρόσθεσε ο Σαλίν.

«Οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις δουλειές είναι επαγγελματίες λομπίστες, συνήθως από νομικές ή εταιρείες συμβούλων» δήλωσε στο Kommersant FM radio ο Pavel Tolstykh, επικεφαλής του Κέντρου για Μελέτες Ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις επιχειρηματιών και κυβερνήσεων.

Πληροφορίες από rbth.com/
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης