Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η πρώτη εξωγήινη γέννηση θα έρθει νωρίτερα από ότι νομίζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν το πρώτο μωρό γεννηθεί εκτός Γης, θα είναι ένα ορόσημο τόσο σημαντικό όσο τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας στην Αφρική. Μια τέτοια γέννηση θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός πολιτισμού πολλαπλών πλανητών για το ανθρώπινο είδος.

Στο πρώτο μισό του αιώνα της Διαστημικής Εποχής, μόνο κυβερνήσεις έθεταν δορυφόρους και ανθρώπους σε τροχιά γύρω από τη Γη – αλλά όχι πια. Πλέον, εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες διαστήματος χτίζουν μια νέα βιομηχανία που έχει ήδη 300 δις δολ. σε ετήσια έσοδα. Σήμερα, όλη η δραστηριότητα στο διάστημα είναι εξαρτώμενη από τη Γη. Σύμφωνα, όμως, με τον Chris Impey, Διακεκριμένο Καθηγητή Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, σε 30 περίπου χρόνια οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ζουν στο διάστημα και σύντομα θα γεννηθεί το πρώτο μωρό εκτός Γης.

Το διάστημα ξεκίνησε ως μονοπώλιο δυο μεγάλων δυνάμεων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση ανταγωνίστηκαν για την υπεροχή σε μια γεωπολιτική κούρσα με έντονη στρατιωτική χροιά. Παρά το γεγονός ότι η NASA πέτυχε την προσελήνωση το 1969, είδε τον προϋπολογισμό της να μειώνεται σταδιακά στο ένα τρίτο. Η Ρωσία δεν είναι πλέον οικονομική υπερδύναμη και η παρουσία της στο διάστημα είναι μια χλωμή υπενθύμιση του προγράμματος που κατάφερε να στείλει τον πρώτο δορυφόρο και το πρώτο άτομο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα παρουσία είναι αυτή της Κίνας. Μετά από μια καθυστερημένη εκκίνηση, το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα ενισχύεται συνεχώς, τροφοδοτούμενο από έναν προϋπολογισμό που πρόσφατα αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από αυτόν της οικονομίας της χώρας. Η Κίνα χτίζει διαστημικό σταθμό, έχει προσεδαφίσει συσκευές εξερεύνησης στη Σελήνη και τον Άρη και σχεδιάζει μια βάση στη Σελήνη. Με τα τρέχοντα δεδομένα, η Κίνα θα είναι σύντομα η κυρίαρχη διαστημική δύναμη.

Όμως, η πιο συναρπαστική πρόοδος σημειώνεται από κάποιες ιδιωτικές (διαστημικές) εταιρείες που θα προσφέρουν στην αγορά το διάστημα για τουρισμό και αναψυχή. Ο στόχος του Elon Musk για την SpaceX είναι να μεταφέρει 100 άτομα τη φορά στο φεγγάρι, τον Άρη και πέραν αυτού, αν και σε δημόσιες παρουσιάσεις αδυνατεί ακόμη να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα. Η εταιρεία του Jeff Bezos, Blue Origins, στοχεύει επίσης να αποικίσει το διάστημα. Τέτοια μεγαλόπνοα σχέδια έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι προαναφερθέντες είναι οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν πυραύλους, αλλά θα ήταν ασφαλές να πούμε πως το μέλλον της ιδιωτικής διαστημικής πτήσης έφτασε το 2016, όταν για πρώτη φορά οι ιδιωτικές εμπορικές εκτοξεύσεις ξεπέρασαν αυτές που πραγματοποιήθηκαν συνολικά από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου.

Για ένα διαστημικό σκάφος, το ταξίδι στον Άρη είναι περίπου 1.000 φορές μακρύτερο σε διάρκεια από ένα ταξίδι στη Σελήνη, οπότε το φεγγάρι θα είναι το πρώτο σπίτι της ανθρωπότητας μακριά από τη Γη.

Η Κίνα συνεργάζεται με τη Ρωσία για την κατασκευή μακροπρόθεσμης εγκατάστασης στο νότιο πόλο της Σελήνης μεταξύ του 2036 και του 2045. Η NASA σχεδιάζει να πατήσει ξανά στο φεγγάρι το 2024 και να δημιουργήσει έναν μόνιμο οικισμό, το Artemis Base Camp μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, σκοπεύει επίσης να θέσει σε τροχιά το 2024 το Getaway, έναν σεληνιακό διαστημικό σταθμό που θα διευκολύνει τον ανεφοδιασμό της μελλοντικής αποικίας. Συνεργάζεται για αυτό τον σκοπό, καθώς και για μελλοντικά σεληνιακά έργα, με την SpaceX. 

Μετά την Σελήνη ακολουθεί ο Άρης, και η συνεργασία μεταξύ SpaceX και NASA έχει επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα. Τα σχέδια της NASA είναι ήδη έτοιμα, αλλά ο οργανισμός δεν έχει δώσει ακόμη χρονοδιάγραμμα. Ο Elon Musk, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σκοπεύει να έχει αποικία στον Άρη έως το 2050. Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να αποικίσει το φεγγάρι θα μας δώσει μια καλή αίσθηση των προκλήσεων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στον Άρη.

Για να προχωρήσει ο πολιτισμός και να απαλλαχθεί από τα δεσμά της Γης, χρειάζεται να αυξηθεί ο πληθυσμός – και αυτό σημαίνει μωρά. Η ζωή στο φεγγάρι ή τον Άρη θα είναι επίπονη και αγχωτική, οπότε οι πρώτοι κάτοικοι πιθανότατα θα περάσουν λίγα χρόνια εκεί κάθε φορά και είναι σχετικά απίθανο να επιλέξουν να ξεκινήσουν οικογένειες.

Όμως, όταν οι άνθρωποι δημιουργήσουν μόνιμες κατοικίες εκτός Γης, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολλές  άγνωστες παράμετροι. Πρώτον, λίγη έρευνα έχει γίνει για τη βιολογία της εγκυμοσύνης και της αναπαραγωγικής υγείας στο διάστημα – ή σε περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας όπως η Σελήνη ή ο Άρης. Είναι πιθανό να υπάρχουν απροσδόκητοι κίνδυνοι για το έμβρυο ή τη μητέρα. Δεύτερον, τα μωρά είναι εύθραυστα και η ανατροφή τους δεν είναι εύκολη. Η υποδομή αυτών των βάσεων θα πρέπει να είναι εξελιγμένη για να καταστήσει δυνατή κάποια μορφή κανονικής οικογενειακής ζωής, μια διαδικασία που θα διαρκέσει δεκαετίες.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αβεβαιότητες, φαίνεται πιθανό ότι το πρώτο μωρό εκτός γης θα γεννηθεί πολύ πιο κοντά σε αυτήν. Μια ολλανδική startup που ονομάζεται SpaceLife Origin θέλει να στείλει μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, 250 μίλια μακριά από την γη για να γεννήσει στο διάστημα. Αρχικά, ακούγεται σαν μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά τα νομικά, ιατρικά και ηθικά εμπόδια είναι τρομερά. Μια άλλη εταιρεία, με την ονομασία Orbital Assembly Corporation, σχεδιάζει να ανοίξει ένα πολυτελές ξενοδοχείο που θα ονομάζεται Voyager Station, σε τροχιά γύρω από τη Γη, το 2027. Τα τρέχοντα σχέδια δείχνουν ότι σκοπεύει να φιλοξενεί 280 επισκέπτες και 112 μέλη του πληρώματος, με τον σχεδιασμό του περιστρεφόμενου τροχού του σταθμού να παρέχει τεχνητή βαρύτητα. Όμως, οι εκπληκτικές αυτές αναφορές ειδήσεων που ερεθίζουν την φαντασία, παραλείπουν οποιαδήποτε συζήτηση για τη δυσκολία και το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ωστόσο, στις 12 Απριλίου 2021, η NASA ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να επιτρέψει σε μια  τηλεοπτική εκπομπή reality να στείλει έναν πολίτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να τους κινηματογραφήσει για 10 ημέρες. Είναι πιθανό ότι αυτή η ιδέα θα μπορούσε να επεκταθεί, με κάποιο ευκατάστατο ζευγάρι να κάνει κράτηση για μια μακροχρόνια διαμονή και για ολόκληρη τη διαδικασία από τη σύλληψη έως τη γέννηση, σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιος είχε την εμπειρία του σεξ στο διάστημα. Αλλά, με περίπου 600 άτομα να βρίσκονται σε τροχιά πέριξ της Γης – συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού της NASA που κράτησε το γάμο του μυστικό – τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί με σιγουριά. 

«Εικάζω ότι γύρω στο 2040 θα γεννηθεί ένα μοναδικό άτομο», λέει ο Impey. «Μπορεί να φέρει την ιθαγένεια των γονιών του ή να γεννηθεί σε μια εγκατάσταση διαστήματος που διαχειρίζεται μια εταιρεία και να καταλήξει άπατρις. Προτιμώ όμως να σκέφτομαι αυτό το μελλοντικό άτομο ως τον πρώτο αληθινό πολίτη του Γαλαξία», καταλήγει.

Πηγή: Fast Company

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης