Πού θα φθάσουν οι τιμές των τροφίμων μέχρι το 2030;

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011, 11:22
Πού θα φθάσουν οι τιμές των τροφίμων μέχρι το 2030;
Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αν οι ηγέτες του κόσμου δεν λάβουν δράση για μεταρρύθμιση του παγκόσμιου επισιτιστικού συστήματος, όπως προειδοποίησε η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.

Μέχρι το 2030, το μέσο κόστος των βασικών καλλιεργειών θα αυξηθεί κατά 120% - 180%, σύμφωνα με την οργάνωση. Για την αύξηση αυτή θα ευθύνεται κατά 50% η κλιματική αλλαγή, επισημαίνει η Oxfam, καλώντας παράλληλα τους παγκόσμιους ηγέτες να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις της αγοράς τροφίμων και να επενδύσουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα.

«Το σύστημα των τροφίμων πρέπει να αναθεωρηθεί, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις ολοένα και πιο πιεστικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων και της σπανιότητας της γης, του νερού και της ενέργειας» δήλωσε η Μπάρμπαρα Στόκινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam. Στην έκθεσή της, η οργάνωση αναφέρει τέσσερις περιοχές, που ήδη κοπιάζουν έτσι ώστε να τραφούν οι πολίτες:

• Στη Γουατεμάλα, 865.000 άνθρωποι βρίσκονται στον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής επένδυσης σε γεωργούς μικρών καλλιεργειών.

• Στην Ινδία, οι άνθρωποι δαπανούν περισσότερο από το διπλάσιο από τους Βρετανούς, αναλογικά με το εισόδημά τους για τρόφιμα (π.χ. πληρώνουν 10 στερλίνες για ένα λίτρο γάλα και 6 στερλίνες για ένα κιλό ρύζι).

• Στο Αζερμπαϊτζάν η παραγωγή του σιταριού μειώθηκε κατά 33% πέρυσι, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, αναγκάζοντας τη χώρα να εισαγάγει από τη Ρωσία και το Καζακστάν. Οι τιμές των τροφίμων ήταν 20% υψηλότερες τον Δεκέμβριο του 2010 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

• Στην Ανατολική Αφρική, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα χρόνιες ελλείψεις τροφίμων, λόγω της ξηρασίας.

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια. Τον Απρίλιο δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων βρέθηκαν 36% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Oxfam δήλωσε ότι επιθυμεί τα έθνη να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά των τροφίμων και συγκεκριμένα να προχωρήσουν σε: αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πρώτων υλών και ρύθμιση των αγορών των παραγώγων, αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων. Τέλος στις αυξήσεις τιμών των βιοκαυσίμων, επένδυση σε μικροκαλλιεργητές και κυρίως γυναίκες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011, 11:22