του Κώστα Μπετινάκη

Άνθρωπος- φάντασμα ή έγκλειστος στο «τράνζιτ» του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας; Kατά τα λεγόμενα του προέδρου Πούτιν στους δημοσιογράφους, ο Σνόουντεν είναι «ελεύθερος άνθρωπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αεροδρόμιο αυτό της Μόσχας είναι μια τεράστια έκταση με πολλές κλειδωμένες πόρτες» υποστηρίζει το ρεπορτάζ των «New York Times».

Άγνωστο πού βρίσκεται ο φυγόδικος για τις ΗΠΑ, «σφυριχτράκιας» (ψευδώνυμο που απέκτησε λόγω των αποκαλύψεών του), πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), από την περασμένη Κυριακή, μετά την αναχώρησή του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, με πτήση της Αεροφλότ.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ουδείς από τους επιβάτες της πτήσης θυμάται να τον είδε να συνταξιδεύουν. Ούτε υπάρχουν φωτογραφίες του Σνόουντεν να φθάνει στη Ρωσία. Ούτε από τις κάμερες ασφαλείας. «Βρίσκεται πραγματικά στη Μόσχα ο Σνόουντεν;» αναρωτιέται η εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda».

Ο Σνόουντεν δεν παραβίασε τη ρωσική νομοθεσία και έχει το δικαίωμα να φύγει από τη Ρωσία για όπου θέλει, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες με τις ρωσικές Αρχές για την τύχη του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπία στις ΗΠΑ και παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) θα απελαθεί στις ΗΠΑ, για να δικαστεί εκεί.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση Σνόουντεν; Όπως επισημαίνει σε άρθρο στο «The Huffington Post» ο ειδικός στα Μέσα Τζεφ Κόεν, οι διαρροές του Σνόουντεν αποκάλυψαν το μέγεθος του πολέμου που υπάρχει ανάμεσα στα αμερικανικά Μέσα του συρμού και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας». «Αν τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν ελεγχόμενα από το κράτος, θα έδειχναν αλλιώτικα;» διερωτάται.

Οι διαρροές βυζαντινού ύφους συλλογής απορρήτων εγγράφων από τον 29χρονο άλλοτε αναλυτή της NSA, που αποκάλυψαν πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο απλών πολιτών αλλά και διεθνών προσωπικοτήτων, αποτελούν ένδειξη του «κράτους καταπίεσης» που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Το σύστημα παρακολούθησης Prism που δημιουργήθηκε το 2007 από τη NSA, για να αποκαλυφθεί τον Απρίλιο του 2013, καθώς και ότι η παρακολούθηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, βίντεο κλιπ, φωνητικών ή βίντεο- τηλεφωνικών κλήσεων, λεπτομέρειες από κοινωνικά δίκτυα και προσωπικές ιστοσελίδες, γίνονταν με συνεργασία των εταιρειών Μicrosoft και τις υπηρεσίες Skype, Google, AOL, Apple, Pal Talk, Yahoo και Facebook.

Λεπτομέρειες από τις αποκαλύψεις έγιναν μέσω των εφημερίδων «Guardian» και «Washington Post» στις 6 Ιουνίου.

Ως νομική κάλυψη για τις κυβερνητικές υπηρεσίες υπάρχει ο νόμος περί παρακολούθησης (FISA) του 1979, που θέτει τους όρους δικαστικής συνδρομής για ηλεκτρονική παρακολούθηση, όταν συντρέχουν λόγοι παρακολούθησης ύποπτων κατασκοπίας ή επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπους είχε δώσει μυστικά το δικαίωμα παρόμοιων παρακολουθήσεων στη NSA, κάτι που είχε επικυρώσει το 2005 το Κονγκρέσο.

Η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Freedom Watch», με έδρα τη Φλόριντα, έχει υποβάλει μήνυση εναντίον διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα Prism παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως το πρόγραμμα είναι νόμιμο μέσω των τροπολογιών FISA που υπερψηφίστηκαν και το 2008, επικυρώθηκαν το 2012 και θα ισχύουν έως το 2017.

Τώρα, πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί διαδικτυακά:

– καλό θα είναι να μην επισκεπτόμαστε ιστότοπους που διαφημίζονται σε δίκτυα ή φτάνουν με ηλεκτρονικά μηνύματα «spam», επειδή κλέβουν όχι μόνο τα στοιχεία μας, αλλά και διευθύνσεις επαφών μας και ιστορικά επισκέψεων που έχουν καταγραφεί στον υπολογιστή μας
– να αποφεύγουμε να αποθηκεύετε υλικό και στοιχεία σε servers που έχουν έδρα τις ΗΠΑ
– να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας την προέκταση Electronic Frotier Foundation HTTPS για να αποκρύπτουμε τις on-line επικοινωνίες μας.

Πάντως να είστε σίγουροι πως η ΝΑΣΑ μπορεί να ξεπεράσει όλα αυτά τα μέτρα όταν έχει βάλει στο μάτι έναν «πιθανό στόχο» και εύκολα μπορεί να τοποθετήσει το απαραίτητο κατασκοπευτικό ιό στο λογισμικό του υπολογιστή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης