Ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση της ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική και διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αναληφθεί γρήγορα δράση.

«Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου από τις μολυσματικές νόσους, στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών-μελών κατά την ετήσια συνέλευση του εν λόγω Οργανισμού του ΟΗΕ για την Υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια υπογράμμισε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εμποδιστεί η περαιτέρω διάδοση και κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί, καθώς η μετάδοση είναι πολύ πιο βραδεία απ’ ό,τι άλλων ιών όπως ο κορωνοϊός.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, όμως στοχευμένος εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για στενές επαφές μολυσμένων προσώπων.

«Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει», είπε η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του ΠΟΥ για την ευλογιά, η οποία αποτελεί τμήμα του προγράμματος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης