Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7.3 βαθμών στην Αϊτή και όμως, όπως εκτιμούν ειδικοί, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια μέχρι η χώρα να σημειώσει αξιόλογη ανάκαμψη.

Άγνωστο όμως παραμένει τι απέγινε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν υπό την αιγίδα του Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση των πληγέντων και ανέρχονταν σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, συγκεντρώθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό από δωρεές με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του φτωχού κράτους, ωστόσο μόλις το 43% των χρημάτων έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 500.000 Αϊτινοί να παραμένουν μέχρι και σήμερα ουσιαστικά άστεγοι. Ζουν σε σκηνές κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα να απειλούνται από μολυσματικές ασθένειες αλλά και βία.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Huffington Post, οφείλεται εν μέρει ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις διοχέτευσαν ένα σημαντικό ποσό από αυτά τα χρήματα για τις ανάγκες του προσωπικού τους, τα πολύ ακριβά για τα δεδομένα της χώρας ενοίκια και προμήθειες αλλά και για προσωπικό που ερχόταν από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έγινε και καλή δουλειά δεν κατασπαταλήθηκαν όλα τα χρήματα» αναφέρει στην εφημερίδα Miami Herald, ο Τζέικ Τζόνστον του Κέντρου Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής.

«Πολλά χρήματα δεν διοχετεύθηκαν σε πραγματικές ανάγκες. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια σε διαφημιστικές εκστρατείες που έλεγαν στον κόσμο να πλένει τα χέρια του. Το να τους λες να πλένουν τα χέρια τους όταν δεν υπάρχει νερό και σαπούνι είναι κοροϊδία» προσέθεσε.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης