Σχεδόν αδύνατη χαρακτηρίζει την αποστολή διεθνούς ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Συρία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως προειδοποίησε την Παρασκευή, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Χαλιφάτο. «Η πρόσβαση είναι το βασικό μέλημά μας» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία Ελίζαμπεθ Χοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι η πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, σημείωσε η κ. Χοφ. Όπως διευκρίνισε, ΠΟΥ δεν είναι σε επαφή με το Ι.Κ. αλλά έχει επαφή με γιατρούς που εργάζονται στις ζώνες οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Καθημερινά τραυματίζονται στη Συρία 25.000 άνθρωποι -πολίτες ή ένοπλοι όλων των πλευρών- σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Περισσότερα από τα μισά (58%) από τα 113 νοσοκομεία που λειτουργούσαν στη χώρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος έχουν πλέον κλείσει ή οι δυνατότητες νοσηλείας τους έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Ακόμη και αυτά που παραμένουν ανοιχτά λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφενός γιατί η ηλεκτροδότηση είναι ανεπαρκής και αφετέρου γιατί έχουν έλλειψη προσωπικού.

Το Ι.Κ. ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία, η οποία από το 2011 σπαράσσεται και από τον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης