Το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών προστίμων και σοβαρών ποινών για επικίνδυνη οδική συμπεριφορά μειώνει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην έκθεση του ΠΟΥ αναφέρεται ότι τα τροχαία δυστυχήματα ευθύνονται για 1,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα, που έγινε στην Ισπανία, έδειξε ότι οι αυστηρές ποινές, όπως φυλάκιση, έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά «των νέων ανδρών οδηγών, ιδίως όσων οδηγούν μηχανάκι».

Ο ΠΟΥ υπενθυμίζει ότι το 80% των οδηγών που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό είναι άνδρες. Από αυτούς, η μεγάλη πλειοψηφία (70%) είναι μεταξύ 18 και 44 ετών.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν τα στοιχεία που υπήρχαν για τα τροχαία ατυχήματα στην Ισπανία πριν και μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, το 2007, ο οποίος ποινικοποιούσε τις παραβάσεις όσων εμπλέκονταν στα ατυχήματα αυτά. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος σοβαρών ή θανάσιμων τραυματισμών που αντιμετώπιζαν οι μοτοσικλετιστές στις αγροτικές περιοχές μειώθηκε κατά 30% μετά την εφαρμογή του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης