Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί ότι η πρόοδος στα εμβόλια έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη αντίληψη ότι η πανδημία έχει τελειώσει, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους την Παρασκευή.

«Η πρόοδος όσον αφορά τα εμβόλια μας δίνει όλους μια ώθηση και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ. Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη ότι η πανδημία Covid-19 έχει τελειώσει », είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τέντρος είπε ότι η πανδημία έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να τελειώσει και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από πολίτες και κυβερνήσεις θα καθορίσουν την πορεία της βραχυπρόθεσμα, αλλά και το πότε θα τελειώσει τελικά.

«Γνωρίζουμε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά και οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, αλλά σε νοσοκομεία που λειτουργούν στα όρια ή άνω της πληρότητας, βλέπουμε τη δυσκολότερη πιθανή κατάσταση», είπε.

«Η αλήθεια είναι ότι επί του παρόντος, πολλά μέρη έχουν πολύ υψηλή μετάδοση του ιού Covid-19, ο οποίος ασκεί τεράστια πίεση στα νοσοκομεία, τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer Inc. την Τετάρτη, προχωρώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στον αγώνα για την έναρξη μαζικών εμβολιασμών.

Οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο

Οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο κατά της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του ΟΗΕ για την πανδημία.

«Με τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών στα εμβόλια τις τελευταίες εβδομάδες, το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα και εντονότερο», είπε, τη δεύτερη ημέρα της συνόδου.

«Αρχίζουμε να διακρίνουμε το τέλος της πανδημίας», που έχει μολύνει ήδη περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο έχουν πεθάνει, συμπλήρωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας «Εντούτοις, ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι υπάρχει μια ολοένα και μεγαλύτερη αντίληψη ότι η πανδημία Covid-19 έχει τελειώσει».

«Όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν μπορούμε απλά να αποδεχθούμε έναν κόσμο στον οποίο οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι θα ποδοπατηθούν από τους πλούσιους και τους ισχυρούς στην κούρσα προς τα εμβόλια», επισήμανε ο ίδιος.

«Είναι μια παγκόσμια κρίση και οι λύσεις πρέπει να μοιράζονται όπως τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, όχι σαν ιδιωτικές ιδιοκτησίες που διευρύνουν τις ανισότητες», συνέχισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προτού καταλήξει: «Κανείς δεν πρέπει να μείνει στην άκρη».

Όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μία ημέρα πριν, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε για την ιδέα ότι το εμβόλιο θα επιλύσει όλα τα προβλήματα.

«Δεν θα εξαλείψει τις αδυναμίες που βρίσκονται στη ρίζα της πανδημίας. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της φτώχειας, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της πείνας. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των ανισοτήτων, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε.

«Όταν η πανδημία τελειώσει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις απ’ ότι στην αρχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης