Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τραβούν τα φώτα της επικαιρότητας στην συνάντηση κορυφής Ευρώπης-Ασίας, που πραγματοποιείται στο Μιλάνο. Οι δύο τους θα συναντηθούν επίσης με τους ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση στη ΝΑ Ουκρανία.

Στον κατάλογο με τις συναντήσεις των δύο ηγετών, περιλαμβάνονται ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο οποίος προεδρεύει στη σημερινή συνάντηση, στην οποία συμμετέχει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με την ηγεσία της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προφανές ότι η Ρωσία θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι ισχύει ό,τι συμφωνήθηκε στο Μινσκ για την Ουκρανία», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στους δημοσιογράφους. «Υπάρχουν κάποια ζητήματα που εκκρεμούν αλλά ο διάλογος πάντοτε ωφελεί» πρόσθεσε.

Η κα Μέρκελ συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο Πούτιν, όσο και με τον Ποροσένκο, χτες βράδυ, στο περιθώριο της συνόδου ASEM.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά, και διακρίναμε μεγάλη υποστήριξη προς την Ουκρανία», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Ποροσένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση Πούτιν με τους ευρωπαίους ηγέτες γίνεται την επομένη προειδοποίησης από τον ρώσο πρόεδρο ότι «θα μειωθεί η χορήγηση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αν διαπιστωθεί ότι η Ουκρανία κλέβει από τον αγωγό για τις δικές της ανάγκες». Πρόσθεσε όμως, ότι όπως ελπίζει «δεν θα συμβεί αυτό».

Προειδοποίηση για νέο Ψυχρό πόλεμο από Γκορμπατσόφ

Καθώς πλησιάζει η 25η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο 83χρονος τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προειδοποίησε για την αποτροπή ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου» και κάλεσε τη Δύση να τερματίσει τις εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του στην ρωσικής εφημερίδα «Rossijskaja Gazeta» ο Γκορμπατσόφ που από πολλούς αποκαλείται και ο «πατέρας της γερμανικής ενοποίησης», εξέφρασε την ελπίδα πως η τωρινή σύνοδος στο Μιλάνο «θα σημάνει τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία και θα αποφασιστεί να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας».

Χαρακτήρισε επίσης την ισχύουσα εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία «πολύ εύθραυστη».

Πηγές: AP, AFP, dpa, Reuters
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης