Θετικά φαίνεται πως αποτιμάει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη βόρεια Συρία.

«Εάν πράγματι ληφθούν τέτοιου είδους βήματα, θα πρόκειται για μία θετική αλλαγή» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην προβληματική περιοχή της βόρειας Συρίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται από τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων» έσπευσε να προσθέσει.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε, παράλληλα, τη στήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες της Δαμασκού για την εγκαθίδρυση ενός καναλιού διαλόγου με τους εκπρόσωπους των Κούρδων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη αποτροπής της δημιουργίας ενός «κενού εξουσίας» στην περιοχή, μετά την επικείμενη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων εντός των επόμενων τριών μηνών, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διακηρύττει τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες για τον κίνδυνο επίθεσης της Άγκυρας στους Κούρδους, στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Προσφάτως, Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να προωθήσουν τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, μήκους 32 χιλιομέτρων.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης