Πούτιν: Απαράδεκτες οι μονομερείς κυρώσεις στην ενέργεια

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 17:45
Πούτιν: Απαράδεκτες οι μονομερείς κυρώσεις στην ενέργεια
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις μονομερείς κυρώσεις κατάς της Μόσχας στον τομέα της ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει μαζί με την τουρκική την υπόθεση του αγωγού Turkish Stream.

O κ. Πούτιν εκφώνησε ομιλία στην 24η Σύνοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για τη Συρία και το Ιράκ οφείλεται μεταξύ άλλων στην παρουσία «τρομοκρατικών» οργανώσεων στις δύο χώρες που βάλλουν εναντίον της Τουρκίας.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι «πρέπει να σταθεροποιηθεί η εξόρυξη πετρελαίου. Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και του δίκαιου ανταγωνισμού. Είναι απαράδεκτες οι μονομερείς κυρώσεις οι οποίες έχουν γίνει μόδα το τελευταίο διάστημα» και υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν συμβάλουν στη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία.»

«Εμείς πραγματοποιούμε επενδύσεις για νέες πηγές ενέργειας» είπε ο κ. Πούτιν. Τονίζοντας ότι «εμείς παρέχουμε εδώ και 50 χρόνια την ενέργεια στην Ευρώπη» πρόσθεσε πως πως «μαζί με τον Ερντογάν και τους άλλους συνεργάτες μας εξετάζουμε το θέμα του Turkish Stream και θέλουμε να πραγματοποιηθεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος από πλευράς του δήλωσε: «Ελάτε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία και να φτάνει δίχως κανέναν περιορισμό η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Ελάτε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να λυτρωθεί η Μοσούλη από την απειλή του ISIS».

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Άγκυρας προς τη Συρία και το Ιράκ είπε πως «ένας από τους λόγους του ενδιαφέροντός μας είναι το γεγονός ότι από τις περιοχές αυτές, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και το ΡΚΚ βάλλουν εναντίον της χώρας μας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στο εσωτερικό της χώρας μας και πιστεύω ότι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη Συρία και το Ιράκ, αφού από εκεί πηγάζει η τρομοκρατία που στοχεύει τη χώρα μας.»

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η ασφάλεια των πηγών ενέργειας στην περιοχή εξαρτάται από το αν θα καθαριστεί αυτή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις.»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου στη χώρα του τονίζοντας ότι «επρόκειτο μια απόπειρα εναντίον του έθνους μας, της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας μας.»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 17:45