Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να αναπτύξουν έναν νέο πυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία και στην Πολωνία, εκτίμησε σήμερα από το Ελσίνκι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί ότι κάτι τέτοιο συνιστά απειλή, στην οποία θα πρέπει να απαντήσει.

Τη Δευτέρα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην επιτυχημένη δοκιμή ενός συμβατικού πυραύλου κρουζ που έπληξε τον στόχο του αφού προηγουμένως πραγματοποίησε πτήση 500 χιλιομέτρων. Αυτή ήταν η πρώτη πυραυλική δοκιμή για τις ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από τη συνθήκη INF, στις αρχές του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιήσει τα συστήματα εκτόξευσης που διαθέτει στη Ρουμανία και την Πολωνία για να εκτοξεύσει τέτοιους πυραύλους και ότι η Ρωσία θα χρειαστεί να απαντήσει με τον κατάλληλο και ανάλογο τρόπο.

«Εκτοξεύσεις αυτού του πυραύλου μπορούν να γίνουν από τα συστήματα που ήδη υπάρχουν στη Ρουμανία και την Πολωνία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξει το λογισμικό. Και δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας θα ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάτι τέτοιο», είπε.

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πάντως ότι δεν σχεδιάζουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε σε μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία, κατά τη διάρκεια της δοκιμής ενός οπλικού συστήματος. Σημείωσε όμως ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πάντα για το θέμα αυτό, λόγω της στρατιωτικής φύσης του.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιο ήταν το οπλικό σύστημα που δοκιμαζόταν στη βάση του Αρχανγκέλσκ, είπε όμως ότι χρειάζεται ένα καλύτερο σύστημα για την ανταλλαγή πληροφοριών για τέτοια δυστυχήματα στο μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης