Η ένταση συνεχίζει να αυξάνεται μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας για το συριακό σκέλος, ενώ η Μόσχα έχει ανακοινώσει συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι το Σάββατο στην Ελβετία, για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.

Την Τετάρτη, o Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς περιέγραψε ως «αδικαιολόγητη» στάση το «εμπόδιο» που «στήθηκε» από τη Ρωσία μετά το βέτο που έθεσε το Σάββατο στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, το οποίο υποβλήθηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία, ζητώντας την παύση των βομβαρδισμών και τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλεισμού αέρος στο Χαλέπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες που πρέπει ως μεγάλη χώρα που είναι», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση. «Χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας, δε μπορούμε να συνεχίσουμε. Πρέπει να βρούμε μια ειρηνική λύση […] Έχουμε λάβει γνώση της εν λόγω ακυρώσεως του ταξιδιού του Ρώσου Προέδρου, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται» ανέφερε και προσέθεσε: Η Γαλλία επιθυμεί «μια ανακωχή, μια κατάπαυση του πυρός» στο Χαλέπι για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτευχθεί στις πολιορκημένες γειτονιές η εκκένωση από τους τραυματίες. Ένα αίτημα για βοήθεια που υποβλήθηκε επίσης από τις οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Μόσχα: Το Παρίσι «δηλητηριάζει» το κλίμα…

Από την πλευρά της η Μόσχα αφήνει να διαρρεύσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πρόθυμος να πάει στο Παρίσι «όταν ο πρόεδρος Ολάντ θα αισθάνεται πιο άνετα» ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν κατηγορεί τη Γαλλία ότι προσπαθεί να «πυροδοτήσει την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Συρία αναγκάζοντας στην ουσία τη Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για την παύση των βομβαρδισμών στη Συρία», με δήλωσή του στο περιθώριο ομιλίας του, σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Αιρώ, μετέβη στις 6 Οκτωβρίου στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και να τον ενημερώσει για την υποβολή του σχετικού σχεδίου ψηφίσματος στον ΟΗΕ.

«Και ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε: Εμείς δεν θα ψηφίσουμε κατά του ψηφίσματος, αν ληφθούν υπόψη οι τροπολογίες μας» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Και να τι συνέβη στη συνέχεια: ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας πέταξε στην Ουάσιγκτον , συναντήθηκε την επόμενη μέρα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και άρχισε να κατηγορεί τη Ρωσία για θανάσιμα αμαρτήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Αυτή η συμπεριφορά εξηγείται με δύο τρόπους. Είναι θέμα επιρροής αλλά και εκβιασμού και αυτή η λογική με τη Ρωσία δεν λειτουργεί και δε θα λειτουργήσει ποτέ» κατέληξε.

Το Σάββατο μετά το ρωσικό βέτο στα Ηνωμένα Έθνη στο γαλλικό ψήφισμα, ξεκίνησε η διπλωματική ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, η οποία κορυφώθηκε την Τρίτη με την ακύρωση του Βλαντιμίρ Πούτιν μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο Παρίσι. 

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που καταδίκασε την “απαράδεκτη” όπως είπε υποστήριξη που διαφαίνεται ότι παρέχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο συριακό καθεστώς και «στις αεροπορικές επιδρομές σε αμάχους», σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ωστόσο, ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι η «προσωπική σχέση» του με τον Φρανσουά Ολάντ είναι «καλή» και ελπίζει ότι θα τους «βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό το επεισόδιο».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης