Παρά τη συνομιλία που είχαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους σε πολιτικό επίπεδο και έδωσαν νέο ραντεβού σε τέσσερις μήνες.

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Παρίσι, έθεσαν στο τραπέζι μία σειρά μέτρων για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά τη γνώμη μου, το λέω ειλικρινά» το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης «ήταν πολύ λίγο: θα ήθελα να έχουμε επιλύσει μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης, την οποία φιλοξένησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, χαιρετίζοντας «ένα σημαντικό βήμα» προς την αποκλιμάκωση.

Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σημείο έπειτα από τρία χρόνια αδιεξόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες: «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο είναι σημαντικό αποτέλεσμα» σχολίασε ο Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανοικτή πληγή στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου» τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, εξαιτίας του οποίου από το 2014 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο.

Διαφωνίες για τα σύνορα

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν κατάφερε να κερδίσει τις υποχωρήσεις που ήθελε για την προκήρυξη τοπικών εκλογών στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες στο Ντονμπάς.

Ζήτησε την εξάρθρωση όλων των «παράνομων» ένοπλων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι Ρώσοι υποστηρικτές τους, και την επιστροφή υπό ουκρανικό έλεγχο μέρους των συνόρων, τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ τα εδάφη της», το Ντονμπάς και την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία, δεν θα δεχθεί «την ομοσπονδιοποίηση» και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «να επηρεάσει τη φιλοευρωπαϊκή της πορεία προς την ανάπτυξη», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης