Απόπειρα κλονισμού της νόμιμης ηγεσίας της χώρας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τις διαδηλώσεις στην Ουκρανία ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις υποκινήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες.

«Μου θυμίζει περισσότερο πογκρόμ παρά επανάσταση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Αρμενία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους δεσμούς της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο Πούτιν, από το Γκούρμι όπου βρίσκεται μια ρωσική στρατιωτική βάση, υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει την παρουσία της χώρας του στον Καύκασο τονίζοντας ότι «η Ρωσία δεν ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον Νότιο Καύκασο».

Με αφορμή την επίσκεψη του Πούτιν περίπου 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Γερεβάν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν να ενταχθεί η χώρα στην τελωνειακή ένωση που έχει συστήσει η Ρωσία μαζί με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αντί να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαδηλωτές, περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κρατούσαν αρμενικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Πούτιν γύρνα στη χώρα σου».

Σημειώθηκαν μικρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απρόσμενη απόφαση της Αρμενίας ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι διαφωνούντες με την απόφαση αυτή κατηγορούν τη Ρωσία ότι άσκησε πιέσεις στη μικρή δημοκρατία του Καυκάσου αυξάνοντας την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει το Γερεβάν από τη Μόσχα και υπογράφοντας εξοπλιστικές συμφωνίες με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης