Λίγες μέρες μετά την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας για τη διατήρηση της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Κριμαία, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε σήμερα στην Ουκρανία οι δύο χώρες να ενώσουν τα σημαντικά εργοστάσιά τους που παράγουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνική χρήση.

Ο αρχηγός της ρωσικής κυβέρνησης πραγματοποίησε σύντομη αλλά ετεροχρονισμένη επίσκεψη στο Κίεβο, κατά την οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον ομόλογό του Μίκολα Αζάροφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη σημειώθηκε μερικές ώρες από την προβλεπόμενη ψηφοφορία στα Κοινοβούλια της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με τη διατήρηση έως το 2042 της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Κριμαία, με αντάλλαγμα μια μεγάλη μείωση των τιμών στις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Ακολουθώντας έτσι τη γραμμή της διπλωματικής επαναπροσέγγισης, ο Πούτιν δημοσιοποίησε ένα σχέδιο συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας στον πυρηνικό τομέα. Μια ξαφνική ανακοίνωση έγινε την επομένη της 24ης επετείου της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

«Είναι μια πλήρης συνεργασία μεταξύ των πυρηνικών βιομηχανιών μας. Προτείνουμε τη δημιουργία μιας μεγάλης εταιρείας, στην οποία θα ανήκουν τα πυρηνικά εργοστάσια, η κατασκευή μηχανών που προορίζονται για τα πυρηνικά και ο κύκλος του πυρηνικού καυσίμου», δήλωσε ο Πούτιν στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τελευταίος χαρακτήρισε την πρόταση ενδιαφέρουσα και ανέφερε ότι έχει ήδη συζητήσει επ’ αυτού με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε μια από τις πρόσφατες συναντήσεις τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης