Μεξικανός δικαστής αποφάνθηκε ότι ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν μπορεί να εκδοθεί για να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές ομοσπονδιακές αρχές τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά τη μεταγωγή του σε φυλακή κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. 

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Γκουσμάν μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας επεσήμανε πως η μεταγωγή του βαρόνου των ναρκωτικών συνδέεται με την πιθανή έκδοσή του, η οποία ενδέχεται να προχωρήσει περί τα μέσα της χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκουσμάν, το αφεντικό του πανίσχυρου καρτέλ Σιναλόα, ήταν επί χρόνια ο πλέον καταζητούμενος επικεφαλής συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος έως ότου συλληφθεί από το Σώμα Πεζοναυτών του Μεξικού τον Φεβρουάριο του 2014. Η θεαματική απόδρασή του μέσω υπόγειας στοάς τον περασμένο Ιούλιο ντρόπιασε την κυβέρνηση.

Οι Αρχές τον συνέλαβαν εκ νέου τον Ιανουάριο και ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι η κυβέρνησή του κάνει βήματα για να προχωρήσει στην έκδοσή του το συντομότερο δυνατό.

Ο Γκουσμάν κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εμπορία ναρκωτικών, απαγωγές και ανθρωποκτονίες από τις αρχές διαφόρων πόλεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Σικάγο, του Μαϊάμι και της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χουάν Πάμπλο Μπαντίγιο, ένας από τους συνηγόρους του Γκουσμάν, ανέφερε ότι το νομικό καθεστώς του πελάτη του βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία από τις μεξικανικές δικαστικές αρχές και πρόσθεσε ότι εάν προχωρήσει η έκδοσή του πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Κατά τον Μπαντίγιο, έχουν υποβληθεί εννέα εφέσεις εναντίον της έκδοσης του Γκουσμάν. Μολαταύτα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατ’ ιδίαν ότι στην πραγματικότητα η απόφαση για την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών είναι πολιτική και θα ληφθεί από τον πρόεδρο.

Πηγή στην κυβέρνηση, πάντως, εκτίμησε τη Δευτέρα πως δεν θα υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση του Γκουσμάν πριν περάσουν εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης