«Πράσινο» για την κατασκευή φράγματος στον Αμαζόνιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 20:44
«Πράσινο» για την κατασκευή φράγματος στον Αμαζόνιο
Η περιβαλλοντική υπηρεσία της Βραζιλίας έδωσε σήμερα την οριστική έγκρισή της για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Μπέλο Μόντε, ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο 17 δισ. δολαρίων στον Αμαζόνιο στο οποίο αντιτίθενται οι Ινδιάνοι της περιοχής και οι οικολόγοι.

Την κατασκευή του τεράστιου φράγματος στον ποταμό Σινγκού έχει αναλάβει η κοινοπραξία Norte Energia. 

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το σχέδιο των 11.200 MW, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2015, είναι κρίσιμο για την οικονομία της Βραζιλίας που αυξάνεται γρήγορα.

Θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο μετά από τα Τρία Φαράγγια της Κίνας και το Ιταϊπού της Παραγουάης.

Το σχέδιο για την κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια αλλά καθυστέρησε εξαιτίας αρκετών διαμαρτυριών, περιλαμβανομένου ενός περιστατικού το 2009, όταν Ινδιάνοι Καγιάπο οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρες επιτέθηκαν σε αξιωματούχο της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Κριτική έχουν ασκήσει ο τραγουδιστής Στινγκ, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον καθώς και η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace που υποστηρίζουν ότι το φράγμα θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα πλήξει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 20:50