Ο Πολωνός υπήκοος Ταντέους Σάνταϊ δήλωσε σήμερα πως το 2008 υποβλήθηκε, έναντι αδρής πληρωμής, σε μια παράνομη επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού σε κλινική της Πρίστινας, καταθέτοντας ως μάρτυρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο που κρίνει τη σχετική υπόθεση στο Κόσσοβο.

«Ήταν αναμφίβολα ο Δρ Γιουσούφ (Ερτζίν Σενμέζ) εκείνος που πραγματοποίησε την επέμβαση», τόνισε ο 56χρονος Σάνταϊ, ο οποίος κατέθεσε με βιντεοδιάσκεψη από την έδρα της εισαγγελίας στη Βαρσοβία.
Ο ίδιος κατέθεσε πως είχε πληρώσει τον χειρουργό 25.000 ευρώ σε μετρητά. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε πως είχε έλθει σε επαφή με τον Τούρκο γιατρό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έπειτα από τον εντοπισμό των στοιχείων του στο Διαδίκτυο, κατά την έρευνά του για τις υπηρεσίες μεταμόσχευσης νεφρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στη συνέχεια υπεβλήθη σε εξετάσεις συμβατότητας στην Τουρκία, απ’ όπου είχε μεταβεί αεροπορικώς συνοδευόμενος από το γιατρό στην Πρίστινα, όπου πραγματοποιήθηκε η χειρουργική επέμβαση. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επιχείρησης αυτής, ο Γιουσούφ Ερτζίν Σενμέζ -που από τον Τύπο της χώρας του αποκαλείται εμφατικά «Δρ Φρανκενστάιν»- κατηγορείται πως πραγματοποιούσε παράνομες χειρουργικές επεμβάσεις στην κλινική Medicus στην Πρίστινα χρησιμοποιώντας μοσχεύματα που ήταν αντικείμενο λαθρεμπορίου οργάνων από δότες που στρατολογούνταν από την Ευρώπη, ή την Κεντρική Ασία.

Η ύποπτη κλινική των παράνομων μεταμοσχεύσεων πλέον έχει κλείσει. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δότες λάμβαναν την υπόσχεση πως ο καθένας θα πληρωνόταν 15.000 ευρώ, ενώ οι υποψήφιοι λήπτες ήσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 100.000 ευρώ για να υποβληθούν στη σωτήρια επέμβαση.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης