Στα όρια της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία απ’ όπου είχαν εκδιωχθεί πριν από εννέα μήνες, έφθασαν και πάλι οι τζιχαντιστές του ISIS.

Χθες ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος, καθώς εξαπέλυσαν έφοδο για να ανακαταλάβουν την πόλη η οποία αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το βουητό των μαχών ακουγόταν ως το εσωτερικό της πόλης και οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος κινητοποιήθηκαν», ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άμπντελ Ραχμάν.

Οι χθεσινές απώλειες αύξησαν σε 49 τους νεκρούς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στις συγκρούσεις τους με τους τζιχαντιστές του ISIS στην επαρχία Χομς, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσά τους ήταν 15 στρατιώτες και μαχητές προσκείμενοι στο καθεστώς που έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα του ISIS κοντά στην πετρελαιοπηγή Μάχιρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Πέμπτη οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις κοντά σε πετρελαιοπηγές και σε κοιτάσματα αερίου—στη Μάχιρ και στη Σάαρ—καθώς και σε άλλες περιοχές της Χομς, σκοτώνοντας 34 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ενώ κυρίευσαν στρατόπεδα των κυβερνητικών δυνάμεων και το χωριό Τζάζαλ βορειοδυτικά της Παλμύρας.

Το ISIS είχε καταλάβει πολλές πόλεις στην επαρχία της Χομς, συμπεριλαμβανομένης, τον Μάιο του 2015, της Παλμύρας και των αρχαιολογικών της χώρων, στην οποία οι τζιχαντιστές προκάλεσαν φοβερές καταστροφές.

Το καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Χομς, όμως οι δυνάμεις του δέχονται συχνά επιθέσεις από το ISIS, ειδικά σε απομονωμένες θέσεις, όπως οι πετρελαιοπηγές, η φύλαξη των οποίων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης