Προωθεί στρατιωτικό «deal» με τα Η.Α.Ε. ελέω Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011, 06:10
Προωθεί στρατιωτικό «deal» με τα Η.Α.Ε. ελέω Ιράν
Την πώληση 600 βομβών μεγάλης ισχύος που είναι ικανές να διαπεράσουν οχυρώσεις ή να εκραγούν σε μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια της γης («bunker busters») στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.), πρότεινε την Παρασκευή ο πρόεδρος των Η.Π.Α, Barack Obama.

Όπως τόνισε σε ενημερωτικό του σημείωμα προς το υπουργείο Άμυνας, η συγκεκριμένη κίνηση θα βοηθήσει στην «αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών».

Οι Η.Π.Α. και χώρες της Ε.Ε. κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει λέγοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Τα Η.Α.Ε. βρίσκονται πολύ κοντά στο Ιράν.

Η πώληση που προτείνει η κυβέρνηση Obama, συνολικού ύψους 304 εκατ. δολαρίων, περιλαμβάνει 4.900 τεμάχια μιας ειδικής συσκευής, της Boeing Co, που μετατρέπει τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε τηλεκατευθυνόμενες και 4.300 βόμβες «γενικής χρήσεως».

Τα Η.Α.Ε. διαθέτουν καταδιωκτικά/βομβαρδιστικά αεροσκάφη «F-16 Block 60», τα πιο σύγχρονα που έχει κατασκευάσει η αμερικανική εταιρεία, Lockheed Martin Corp.

Το Κογκρέσο έχει 30 ημέρες για να εγκρίνει ή να απορρίψει μια πώληση οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό αφού λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει απορρίψει καμία τέτοια πρόταση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011, 06:59