Η Νότια Κορέα είναι πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της Βόρειας Κορέας για άρση των κυρώσεων που της επέβαλε έπειτα από μια επίθεση σε πολεμικό πλοίο το 2010.

Την Τρίτη οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δυνάμεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να ανοίξει έναν νέο δίαυλο διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ εξέφρασε λύπη για ένα περιστατικό με νάρκες που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν Nοτιοκορεάτες στρατιώτες και ο Νότος συμφώνησε από τη μεριά του να σταματήσει τη μετάδοση προπαγάνδας εναντίον της Βόρειας Κορέας από μεγάφωνα εγκατεστημένα στα σύνορα.

«Όταν δρομολογηθούν οι συνομιλίες, νομίζουμε πως το θέμα της 24ης Μαΐου θα εγερθεί από τη Βόρεια Κορέα που έχει ένα συμφέρον σε αυτό και νομίζω ότι μπορεί να διευθετηθεί μέσω διαλόγου» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τζεόνγκ Τζουν-χι.

Ο Τζεόνγκ αναφερόταν στο περιστατικό της 24ης Μαΐου 2010, όταν η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων με αποτέλεσμα να διακοπούν οι περισσότερες συναλλαγές με τον Βορρά, περιλαμβανομένου του τουρισμού, του εμπορίου και της ιδιωτικής βοήθειας, αφού κατηγόρησε τον Βορρά για μια επίθεση με τορπίλη σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού κατά την οποία σκοτώθηκαν 46 ναύτες.
Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση και κάλεσε για την άρση των κυρώσεων προτού διεξαχθούν οποιεσδήποτε συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νότια Κορέα είχε θέσει ως προϋπόθεση προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις η Βόρεια Κορέα να ζητήσει συγγνώμη, όμως φαίνεται ότι έχει χαλαρώσει τη στάση της από τα τέλη του περασμένου έτους εν μέσω αυξανόμενων αιτημάτων στο εσωτερικό για επαναπροσέγγιση με τον Βορρά.

Στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να διεξαγάγουν συνομιλίες προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά ζητήματα για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης