Πρόθυμο το Κίεβο να συμμετάσχει σε συνομιλίες με Ρωσία-Ε.Ε. για την προμήθεια φυσικού αερίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016, 08:00
Πρόθυμο το Κίεβο να συμμετάσχει σε συνομιλίες με Ρωσία-Ε.Ε. για την προμήθεια φυσικού αερίου
Έτοιμη να ξεκινήσει τριμερείς συνομιλίες για θέματα φυσικού αερίου με τη Ρωσία στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, είναι η Ουκρανία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz μέσω του λογαριασμού της στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν έχει αγοράσει φυσικό αέριο άμεσα από τη Ρωσία από τον Νοέμβριο του 2015, μετά την κατάρρευση των σχέσεων των δύο κρατών, αφότου η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία και υποστήριξε τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε ποιος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, οι οποίες, όπως έχει δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, εκτιμάται ότι θα λάβουν μέρος στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στη Ρωσία για ένα τρίτο περίπου του φυσικού της αερίου. Πάνω από το μισό αυτής της ποσότητας διανέμεται στην Ε.Ε. μέσω Ουκρανίας, αλλά από τότε που χειροτέρεψαν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει αυξηθεί και η πιθανότητα διαφωνιών για την κοστολόγηση, καθώς και για άλλα θέματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, υπηρετεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε θέματα φυσικού αερίου, προσπαθώντας να μειώσει κατά το δυνατό τον κίνδυνο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα το χειμώνα.

 Την περασμένη εβδομάδα ο Επίτροπος Σέφτσοβιτς ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της κάθε χώρας ίσως συναντώνταν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την προμήθεια φυσικού αερίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016, 08:00