Έτοιμος να φύγει από την εξουσία δηλώνει πως είναι ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι, αρκεί να βρεθεί αντικαταστάτης του προτού αποχωρήσει. «Υπάρχουν νόμιμα αιτήματα για την παραίτηση της κυβέρνησης…αλλά αν παραιτηθεί χωρίς να ακολουθήσει μια γρήγορη, ομαλή εναλλακτική, τι θα συμβεί; Η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως υπηρεσιακή» δήλωσε ο Άμπντελ Μάχντι κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Αν το κοινοβούλιο καθυστερήσει να βρει εναλλακτική, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να υπογράψει συμφωνίες ή να δώσει το πράσινο φως για νέα σχέδια, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα κίνημα διαμαρτυρίας έχει ξεσπάσει στο Ιράκ από τις αρχές Οκτωβρίου και έχει αμαυρωθεί από πολλά αιματηρά επεισόδια. Στο πρώτο κύμα των διαδηλώσεων από την 1η έως τις 6 Οκτωβρίου, έναν χρόνο αφού ο Άμπντελ Μάχντι ανέλαβε την πρωθυπουργία, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά των πολιτικών, την έλλειψη θέσεων εργασίας και την ελλιπή πρόσβαση του πληθυσμού σε καθαρό νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Αφού δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και κόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ για πολλές ημέρες, οι διαδηλωτές άρχισαν να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο δημιουργήθηκε μετά το 2003 και τον θάνατο του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ίσως να ανακουφιζόμασταν αν κάποιος άλλος αναλάμβανε το βάρος και αντιμετώπιζε αυτά τα δύσκολα γεγονότα. Δεν πρόκειται για προσκόλληση στην εξουσία. Πιστεύω ότι το υπουργικό συμβούλιο και οι κυβερνήτες θα ήταν έτοιμοι να υποβάλουν την παραίτησή τους, αν αυτό σήμαινε τη διάσωση της χώρας» επεσήμανε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα χθες τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το λιμάνι Ουμ Κασρ στην πετρελαιοπαραγωγό νότια επαρχία Βασόρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι 100 άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, αν και τελικά οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν καθώς οι διαδηλωτές δεν εγκατέλειψαν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχαν στήσει σε σημείο του λιμανιού ώστε να εμποδίζουν τη μεταφορά προϊόντων από και προς αυτό.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ επέκρινε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, χαρακτηρίζοντας τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών «απολύτως απαράδεκτο».

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε χθες ανέφερε ότι τουλάχιστον 97 ακόμη άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, καθώς «στο δεύτερο κύμα των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στο Ιράκ στις 25 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι κακοποιήσεις».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης