Για «προόδους» στις «δύσκολες» συζητήσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα έκανε λόγο την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Συζητάμε κάποια δύσκολα θέματα, όμως έχουμε σημειώσει προόδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κέρι σε μερικούς δημοσιογράφους εξερχόμενος από μια συνάντηση με την ιρανική αντιπροσωπεία στη Λωζάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία δήλωση για την πρόοδο των συζητήσεων από την Κυριακή, οπότε έφτασε στην ελβετική πόλη, απάντησε στη συνέχεια ότι δεν γνωρίζει για πόσο διάστημα θα παραμείνει στη Λωζάννη η αμερικανική αντιπροσωπεία. Από τη μεριά του ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επεσήμανε ότι «μένει πολλή δουλειά» μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Προχωρούμε πολύ καλά, όμως μένει να γίνει πολλή δουλειά» σημείωσε έπειτα από μια συνάντησή του με τον Κέρι.

Οι δύο πλευρές εισήλθαν «στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων που απαιτεί πολύ έντονες συζητήσεις» και αυτές είναι «πολύ περίπλοκες», εκτίμησε ο Ζαρίφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, εξήγησε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές θα παραμείνουν «όσο καιρό χρειαστεί» στη Λωζάννη, ώστε να επιτευχθεί μια «πολιτική» συμφωνία.

Έπειτα από ένταση 12 ετών και συνομιλίες 18 μηνών στην Ελβετία πραγματοποιείται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν, με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πριν από την 31η Μαρτίου.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν σταδιακά, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1.

Αν υπάρξει συμφωνία, η Ουάσινγκτον σκοπεύει να διατηρήσει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν που αφορούν στην υποστήριξή του σε στρατιωτικές ομάδες, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, είπε ο Άνταμ Σούμπιν, επικεφαλής της υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης