Επτά κόμματα συμμετέχουν στις αυριανές προεδρικές και δημοτικές εκλογές στα Σκόπια. Τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανοί διεκδικούν το αξίωμα του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανείς από τους υποψηφίους δεν θα επιτύχει ποσοστό άνω του 50%,  όπως απαιτείται για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα ακολουθήσει δύο εβδομάδες αργότερα και θα συμμετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόρκι Ιβάνοβ, προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του.

Κύριος αντίπαλος του Γ. Ιβάνοβ στις εκλογές αυτές φέρεται να είναι ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κατέγραψε και ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, ο οποίος θα δώσει τη «μάχη» με τον κ. Φρίτσκοφσκι για το ποιος από τους δύο τους θα περάσει στον δεύτερο γύρο.   

Την προεδρία της ΠΓΔΜ διεκδικούν ακόμη ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι, ο Άγκρον Μπουτζάκου, υποψήφιος του συγκυβερνώντας αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του οποίου ηγείται ο Άλι Αχμέτι, η Μιρούσε Χότζα, υποψήφια του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών « (DPA) και ο Νάνο Ρούζιν, υποψήφιος του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος» (LDP).

Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, την Κυριακή θα διεξαχθούν και οι δημοτικές εκλογές στους 85 δήμους της χώρας.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1.792.082 ψηφοφόρους αλλά το εκλογικό ενδιαφέρον εμφανίζεται πεσμένο και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν χαμηλή συμμετοχή τις εκλογές.

 

(Πρώτη καταχώρηση 21 Μαρ΄τιου 2009, 17:47)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης