Ο νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε απέκλεισε την Τρίτη κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνησή του να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και ανήγγειλε ότι οι διωκτικές αρχές θα βάλουν στο στόχαστρο τα έσοδά τους, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το τρομακτικά υψηλό επίπεδο της βίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Ο Μπουκέλε, 37 ετών, ανέλαβε την εξουσία αυτόν τον μήνα, μετά την επικράτησή του στις εκλογές ιδίως χάρη στις υποσχέσεις του ότι θα μειώσει τον δείκτη των ανθρωποκτονιών, που βρίσκεται στα ύψη, τη φτώχεια, τη διαφθορά και τη μαζική μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με συμμορίες» είπε ο ανεξάρτητος πολιτικός, ο οποίος έβαλε τέλος στο σύστημα του δικομματισμού που κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή του Ελ Σαλβαδόρ για δεκαετίες τον Φεβρουάριο, με την εκλογική του νίκη που για αρκετούς ήταν απροσδόκητη.

«Δεν έχουμε δεχθεί καμία επικοινωνία από τις συμμορίες και δεν περιμένουμε να υπάρξει καμία» συνέχισε ο Μπουκέλε κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του υφυπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του.

Το Ελ Σαλβαδόρ ανήκει στην τριάδα των κεντροαμερικανικών κρατών, μαζί με τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, από όπου έχουν αναχωρήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για να σωθούν από τη βία των συμμοριών και την ανέχεια, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω την τελευταία διετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας δεσμεύτηκε ότι θα κλιμακωθούν οι προσπάθειες να παταχθούν οι βίαιες συμμορίες και ότι θα διεξαχθούν επιχειρήσεις για να ανακτηθούν εδάφη από τις λεγόμενες μάρας, να συλληφθούν ηγετικά τους στελέχη και να κατασχεθούν όπλα, ναρκωτικά και μετρητά.

«Θέλουμε οι συμμορίες να μην έχουν μετρητά στα χέρια, ώστε να δυσκολεύονται να διατηρούνται» επεσήμανε ο Μπουκέλε, χωρίς να εξηγήσει πώς σκοπεύει να επιτύχει αυτόν τον σκοπό.

Η κυβέρνηση προσάπτει αποκλειστικά και μόνο στις συμμορίες ευθύνες για τη βία. Ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνουν πως η αστυνομία έχει επίσης μερίδιο ευθύνης, καθώς διαπράττει εξωδικαστικές δολοφονίες και άλλες παραβιάσεις στις επιχειρήσεις της.

Το Ελ Σαλβαδόρ παραμένει μια από τις χώρες που αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα ως προς το βίαιο έγκλημα σε όλο τον κόσμο, παρότι η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι ο αριθμός των ανθρωποκτονιών μειώθηκε κατά περίπου 12% το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, σε περίπου 1.400.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε πέρυσι η κυβέρνηση έδειξαν ότι ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ξεπέρασε τις 50 ανά 100.000 κατοίκους, ήταν δηλαδή από τους υψηλότερους στον πλανήτη σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ.

Οι μάρας, πολυπλόκαμες συμμορίες που έχουν παρουσία και στο εξωτερικό, επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών και εκβιάσεις, και υπολογίζεται ότι έχουν περίπου 70.000 μέλη. Σε αυτές αποδίδονται οι περισσότερες δολοφονίες στη χώρα.

Προηγούμενες κυβερνήσεις αποπειράθηκαν να διαπραγματευθούν μια «εκεχειρία» με τις συμμορίες, αλλά με ελάχιστη ή καμία επιτυχία.

Η ισχυρότερη συμμορία στο Ελ Σαλβαδόρ, η Μάρα Σαλβατρούτσα (ή MS-13), άφησε ανοικτό στο παρελθόν το ενδεχόμενο να συμβάλλει στη μείωση του επιπέδου της βίας μέσω διαλόγου. Μέλη της συμμορίας, μάλιστα, εξέφρασαν δημόσια την υποστήριξή τους στον Μπουκέλε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης