«Συμμετέχουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι επιθυμούμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Για την επίτευξή της πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σήμερα περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με το παρελθόν, γι αυτό και δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να ενισχυθεί η θέση του σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Η κρίση της Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για μια νέα αρχή . Δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την Ε.Ε.. ως αναγκαίο κακό, αλλά ως ευκαιρία. Εάν καταρρεύσει θα επιστρέψει ο πόλεμος στην Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ιστορικό ηγετικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), στο συνέδριό της για τις Ευρωεκλογές το οποίο διεξάγεται στη Βόννη.

Ο συνεπικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της γερμανικής Αριστεράς Ντίτμαρ Μπάρτς, κάλεσε το κόμμα του σε ενότητα προ των ευρωεκλογών μετά από ένα χρόνο διαφωνιών. «Πρέπει να επιστρέψουμε στο δρόμο της επιτυχίας. Γι αυτό απαιτείται ενότητα και απόψεις / θέσεις αντί μικροδιαφωνιών προκειμένου να αποκτηθεί ένα χιλιοστό εσωκομματικής επιρροής. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε πολύ δυσχερή κατάσταση. Η ακροδεξιοί θέλουν να εκπορθήσουν την Ευρώπη. Και το κακό είναι ότι έχουν μερικώς επιτυχία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πρόεδρος του κόμματος Μπέρντ Ρίξινκγερ τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «η Αριστερά (Die Linke) τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης στην οποία οι μισθωτοί να μπορούν να ζουν καλά. Φορολογικά παραθυράκια και φορολογικοί παράδεισοι πρέπει να εκλείψουν, διότι τότε θα βρεθούν χρήματα για μια δικαιότερη κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική. Η Γερμανία πρέπει να γίνει όχι παγκόσμια πρωταθλήτρια των εξαγωγών αλλά παγκόσμια πρωταθλήτρια κατώτατου μισθού. Όποιος επιθυμεί να αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς πρέπει να αντιταχθεί και στον νεοφιλελευθερισμό. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών πρέπει να κλείσει, αυτή είναι η πολιτική της γερμανικής Αριστεράς για την Ευρώπη!», τόνισε. Ο κ. Ρίξινγκερ τάχθηκε επίσης «υπέρ μιας κοινωνικής κλιματικής πολιτικής και μιας συνεπούς πολιτικής ειρήνης» και υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά έχει απέναντί της τον πλέον πιστό της αντίπαλο και αυτός είναι η γερμανική Αριστερά, η οποία αντιτάσσεται πλήρως στον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία». Τέλος, συνέκρινε την Ευρώπη με «ένα πλοίο το οποίο πρέπει να αλλάξει πορεία».

Στο συνέδριο αφού διατυπωθούν οι θέσεις το κόμματος για τις Ευρωεκλογές θα εκλεγούν και οι δυο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του.

Πηγή: Tagesspiegel / Neues Deutschland, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης