Προεκλογικοί… φόβοι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012, 16:50
Προεκλογικοί… φόβοι
Μεγάλη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ζήτησε ο σοσιαλιστής υποψήφιος, Φρανσουά Ολάντ από τους ψηφοφόρους, κατά τον πρώτο γύρο την Κυριακή, προειδοποιώντας πως η μαζική αποχή βοήθησε πριν από δέκα χρόνια τον ακροδεξιό «εχθρό» να αποκλείσει την αριστερά από το δεύτερο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ολάντ θα είναι ο νικητής-με άνετη πλειοψηφία-έναντι του πολιτικού του αντιπάλου, Νικολά Σαρκοζί, παρόλα αυτά εξέφρασε φόβους ότι οι θετικές προβλέψεις θα καθησυχάσουν τους υποστηρικτές του με αποτέλεσμα να μείνουν την Κυριακή στα σπίτια τους.

«Δεν έχω εξασφαλίσει τίποτε και ουδείς μπορεί να πει ποια θα είναι η τελική κατάταξη και τα ποσοστά», τόνισε ο 57χρονος Ολάντ σε τηλεοπτική συνέντευξή του τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, από την οποία θα αποκλειστούν οκτώ από τους δέκα υποψηφίους ενόψει του δεύτερου γύρου που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου.

Ο Ολάντ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο BFM TV, δήλωσε πως οι δημοσκοπήσεις το 2002, μέχρι την ίδια μέρα με σήμερα πριν από τις εκλογές, έδειχναν πως ο τότε υποψήφιος των Σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν θα έπαιρνε τη δεύτερη θέση, με προβάδισμα τεσσάρων ή πέντε μονάδων από τον τότε υποψήφιο της άκρας δεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Λεπέν κέρδισε τον Ζοσπέν κατά μία μονάδα, με αποτέλεσμα να περάσει αυτός στο δεύτερο γύρο μαζί με τον συντηρητικό Ζακ-Σιράκ, ο οποίος νίκησε τελικά χάρη στις ψήφους των αριστερών που τάχθηκαν εναντίον του Λεπέν.

Ο Ολάντ δήλωσε πως τον στοιχειώνει η μνήμη του 2002, όταν ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων και η υψηλή αποχή μετέτρεψαν το δεύτερο γύρο σ' αυτό που αποκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Σιράκ και «τον εχθρό της δημοκρατίας, την άκρα δεξιά».

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στην αρχή της περυσινής χρονιάς, καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις για τις προθέσεις των ψηφοφόρων, πίσω από τον Σαρκοζί και τον Ολάντ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012, 16:53