Του Κώστα Μπετινάκη

Η διεθνής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, κινδυνεύει να καταργηθεί με την απόφαση που αναμένεται να πάρει απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις έντονες ευρωπαϊκές αντιδράσεις, που διατυπώθηκαν στην Ουάσιγκτον στις πρόσφατες επισκέψεις τους τόσο από τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, όσο την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζόνσον.

Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί υπαινίχθηκε ότι η χώρα του «θα μπορούσε να εξακολουθεί να παραμένει στη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 ακόμη και μετά την αμερικανική αποχώρηση, αν υπάρχει η τήρησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολεμική ατμόσφαιρα με το Ιράν, που πηγάζει από το Ισραήλ και περνά μέσω του εβραϊκού λόμπι στην Ουάσινγκτον, έρχεται την ώρα που ο κόσμος είχε νοιώσει ανακούφιση με τις δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του, ενόψει και της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η πολιτική Τραμπ εναντίον του Ιράν, έχει ξεκινήσει από το 2015, με άρθρο του νέου συμβούλου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, στην ‘New York Times’ με τίτλο: «Για να σταματήσει το Ιράν, βομβαρδίστε το Ιράν». Σ΄ αυτό προτείνει στις ΗΠΑ ή το Ισραήλ να βομβαρδίσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Κάτι που άλλωστε είχε κάνει – τον Ιούνιο του 1981 – (επί Σαντάμ Χουσεΐν) το Ισραήλ βομβαρδίζοντας το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράκ «Όσιρακ», στις 7 Ιουνίου του 1981, με οκτώ F-16Α της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που είχαν απογειωθεί από αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέβ.

1981: Επιχείρηση «Όπερα» του Ισραήλ

Οι εργασίες κατασκευής του «Όσιρακ», όπως ονομάσθηκε ο αντιδραστήρας, ξεκίνησαν το 1979, στο πυρηνικό κέντρο Αλ Τουβαϊθά, στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Επισημαίνεται πως, ο Σαντάμ είχε θέσει τον αντιδραστήρα του, υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας.

Με αμερικανικές ευλογίες τo Ισραήλ ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές

Στην εκρηκτική περιοχή της Μέσης ανατολής, η κλιμάκωση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, ιδιαίτερα στο μέτωπο του πολέμου της Συρίας. Στις 29 Απριλίου σημειώθηκαν άλλες δύο μαζικές πυραυλικές επιθέσεις – που αποδίδονται στο Ισραήλ – χωρίς αυτό ούτε να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει ότι τις πραγματοποίησε. Η πρώτη επίθεση έγινε εναντίον της βάσης της 47ης ταξιαρχίας του συριακού Αραβικού Στρατού και σε στρατιωτικές αποθήκες κοντά στη Χάμα. Η δεύτερη εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Χαλέπι.

Στόχος ήταν σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά Μέσα, «η ύπαρξη ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους που επρόκειτο να αναπτυχθούν σε συριακό έδαφος». Στις επιδρομές σκοτώθηκαν περί τα 30 άτομα, από τα οποία 11 ήταν Ιρανοί.

Σημειώθηκε επίσης σεισμική δόνηση 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που κατέγραψε το Ευρω-Μεσογειακό Σεισμολογικό κέντρο και αποδόθηκε στον βομβαρδισμό.

Υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Οι προφανείς ισραηλινές επιδρομές θεωρείται σίγουρο πως είχαν συντονισθεί από τις ΗΠΑ, μια και πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την Ιερουσαλήμ, όπου σύμφωνα με την ‘Haaretz’ «φόρτισε τον Νετανιάχου για επιθετική απέναντι στο Ιράν».

Την ίδια ημέρα οι «Times of Israel» επισημαίνουν πως «υπάρχουν πληροφορίες για τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου-Τραμπ», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν συναντούσε τον ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στην Ουάσινγκτον.

Και όλα τούτα μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του στρατηγού General Joseph Votel, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού με σφαίρα ευθύνης (Centcom) τη Συρία και το Ιράν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, δίχως να δοθεί δημοσιότητα στις συναντήσεις που είχε εκεί και με ποιους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Έχει πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, η τελετουργική εμφάνιση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπινιαμίν Νετανιάχου που εν είδει τηλεοπτικού παρουσιαστή αποκάλυψε το «απόρρητο πυρηνικό αρχείο του Ιράν, αποτελούμενο από 55.000 φακέλους και 183 CD» που υπέκλεψε η Μοσάντ, σύμφωνα με τη δήλωσή του.

Η θεατρική παρουσίαση της «ύπαρξης στοιχείων», έγινε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό από το μέγαρο ‘Kirya’ το αντίστοιχο του αμερικανικού πενταγώνου, χωρίς την παρουσία των υπουργών Άμυνας, ή του αρχιστράτηγου του ισραηλινού στρατού ή του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών. Ήθελε όλη τη δόξα δική του.

Μην ξεχνάμε πως τον Ιανουάριο του 2018 ενώ πλησίαζε στο τέλος του ο πόλεμος εναντίον του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Χαλιφάτου» (ISIS), ο τότε ακόμη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε ανακοινώσει πως «τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, θα παραμείνουν εκεί ώσπου να μειωθεί η ιρανική επιρροή και να σταματήσει να απειλεί τις γειτονικές χώρες».

Τα «κρυφά» ισραηλινά πυρηνικά

Ο ηλικίας 51 χρόνων ισραηλινός πυρηνικός σταθμός στην Ντιμόνα

Από τα πλέον ενδεικτικά σημάδια της επιρροής του εβραϊκού λόμπι είναι η διεθνής υποκρισία στο θέμα των πυρηνικών όπλων που διαθέτει το Ισραήλ και ουδέποτε έχει παραδεχθεί επίσημα.

Και αυτό παρ΄ όλο που ο «σφυριχτράκιας» Μορντεχάι Βανούνου είχε φυλακισθεί για τις αποκαλύψεις του επί 18 χρόνια.

O Βανούνου υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό στον πόλεμο του 1973. Έπειτα από αυστηρούς ελέγχους, προσελήφθη ως τεχνικός στο μυστικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ντιμόνα, όπου το Ισραήλ κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα.

Ο Βανούνου πρόσφερε τις αποκαλύψεις που είχε συγκεντρώσει για τα ισραηλινά πυρηνικά στους ‘Sunday Times’, οι οποίοι του πρόσφεραν 100.000 λίρες για να γράψει βιβλίο. Δεν πρόλαβε όμως να εισπράξει τα χρήματα. Οταν δημοσιεύθηκαν οι αποκαλύψεις του ήταν ήδη στα χέρια της Μοσάντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 απορρίφθηκε άλλο ένα αραβικό ψήφισμα με το οποίο καταδικαζόταν το Ισραήλ για το πυρηνικό οπλοστάσιο «το οποίο φέρεται να διαθέτει». Το ψήφισμα καταψήφισαν οι χώρες-μέλη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, κάτι που πανηγυρίστηκε ως «νίκη για τη Δύση», αφού οι δυτικές χώρες ήταν αντίθετες στο περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υποστήριξαν ότι το ψήφισμα, στον βαθμό που θα γινόταν δεκτό, θα ήταν «αντιπαραγωγικό». Πενήντα οκτώ χώρες ψήφισαν εναντίον του κειμένου, έναντι 45 που το υπερψήφισαν.

Τα αραβικά κράτη είχαν υποβάλει το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο καλούσε το Ισραήλ να ενταχθεί στο Σύμφωνο κατά των Πυρηνικών Όπλων, με αφορμή την ετήσια σύνοδο των 162 χωρών που συμμετέχουν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Παλαιότερα με ψήφισμά του ο ΟΗΕ, καλούσε το Ισραήλ να θέσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ενώ έδινε δικαίωμα πολεμικών επανορθώσεων στο Ιράκ. Το Ισραήλ ουδέποτε συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του ΟΗΕ.

Ο παρακάτω χάρτης περιγράφει επιθέσεις σε πυρηνικούς «στόχους» σε Συρία, Ιράκ και Ιράν για τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης