Προειδοποίηση από το Πεκίνο στις ΗΠΑ μετά την αμερικανική έρευνα για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017, 06:55
Προειδοποίηση από το Πεκίνο στις ΗΠΑ μετά την αμερικανική έρευνα για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας
Η Κίνα «δεν θα μείνει άπραγη» αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετήσουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, προειδοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, μετά την έναρξη έρευνας από την Ουάσινγκτον σε βάρος του Πεκίνου για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».

«Εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μέτρα που βλάπτουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές (...) η Κίνα δεν θα μείνει άπραγη και θα λάβει ασφαλώς όλα τα κατάλληλα μέτρα για να υπερασπιστεί με σθένος τα δικαιώματά της» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η αμερικανική έρευνα έχει ως στόχο να διαπιστώσει αν η κινεζική εμπορική πολιτική βλάπτει τις αμερικανικές επιχειρήσεις όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Κίνα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας στην ανακοίνωσή του τονίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τα αντικειμενικά γεγονότα και να ενεργήσουν με σύνεση.

Την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την έρευνα για τη φερόμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους μπορεί να έχει κοστίσει στις ΗΠΑ έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ρόμπερτ Λαϊτχίζερ, ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικού εμπορίου, θα έχει στη διάθεσή του έναν χρόνο για να καθορίσει αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις εμπορικές πολιτικές που ακολουθεί η Κίνα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua σε σημερινό άρθρο του υποστηρίζει ότι μολονότι οι πρώτοι που θα πληγούν από την επιβολή εμπορικών κυρώσεων θα είναι οι Κινέζοι εξαγωγείς, πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και θα αμερικανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επιλύσει όποια διαφωνία υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μέσω του διαλόγου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017, 06:55