Προειδοποίηση πως θα έχει υψηλο τίμημα και σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Μόσχα, επανέλαβε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως το ΝΑΤΟ έχει πολλούς τρόπους αποτροπής απέναντι στη Ρωσία, μεταξύ άλλων περισσότερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις. Είπε επίσης πως η υποστήριξη του ΝΑΤΟ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας “παραμένει ακλόνητη”, αποκαλώντας το Κίεβο έναν “στενό και υψηλής αξίας εταίρο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Έχουμε ένα μεγάλο εύρος επιλογών προκειμένου να διασφαλίσουμε πως η Ρωσία θα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες αν για μία ακόμη φορά χρησιμοποιήσει βία εναντίον μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας, της Ουκρανίας”, είχε δηλώσει νωρίτερα στο περιθώριο της συνόδου, σύμφωνα με το Reuters, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

“Οτιδήποτε από οικονομικές κυρώσεις, χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, πολιτικές κυρώσεις, αλλά επίσης, όπως είδαμε μετά το 2014 όταν προσάρτησε παράνομα την Κριμαία… αυτό προκάλεσε τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνάς μας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου”, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα συμβάλει ενεργά ώστε η Ουκρανία και η Γεωργία να αποκτήσουν στρατιωτικές δυνατότητες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους. “Πραγματοποιούμε ασκήσεις, ανταλλάσσουμε πληροφορίες, προμηθεύουμε τεχνολογία και επίσης υποστηρίζουμε τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων”, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διάσκεψη Reuters Next, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βία εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας και δήλωσε πως η Μόσχα γνωρίζει ότι θα καταβάλει υψηλό τίμημα μέσω κυρώσεων και άλλων βημάτων από τη Δύση για οποιαδήποτε επίθεση.

“Όλοι καταστήσαμε πολύ σαφές πως θα καταβάλει υψηλό τίμημα, και οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές”, είπε.

“Νομίζω πως είναι αρκετά προφανές πως η Ρωσία γνωρίζει ήδη ότι θα καταβάλει ένα υψηλότερο τίμημα”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε πως νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε πως είναι δημοσίως γνωστό πως οι σύμμαχοι παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και πως αυτό έχει αμυντικό χαρακτήρα και συνάδει με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις των εταίρων.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απέρριψε τις κατηγορίες πως η δυτική συμμαχία προκαλεί τη Μόσχα με τα στρατιωτικά γυμνάσιά της στη Μαύρη Θάλασσα και επέρριψε με τη σειρά του την ευθύνη στη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια ως προκάλυμμα για να επιτεθεί σε γειτονικές χώρες.

Αντίθετα με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ ακολουθούσε πάντοτε τους διεθνείς κανόνες προσκαλώντας ξένους παρατηρητές στα γυμνάσιά του, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Το πρόβλημα με τη Ρωσία είναι πως δεν είναι διαφανής, πως έχει μια πολύ επιθετική ρητορική και ένα ιστορικό που δείχνει ότι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τα στρατιωτικά γυμνάσια ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες εναντίον γειτονικών χωρών”, είπε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως η δυτική συμμαχία εργάζεται προκειμένου να προστατεύσει τους συμμάχους απέναντι στους νέους κινεζικούς και ρωσικούς πυραύλους που μπορεί να φθάσουν την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

“Η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, επενδύουν τώρα πολύ σε συστήματα με πυρηνική ικανότητα που μπορούν να φθάσουν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ”, είπε.

“Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη”, είπε, επικαλούμενος τη ρωσική επένδυση σε εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς, υψηλών ταχυτήτων, ευέλικτους πυραύλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης