Αμερικανοί διπλωμάτες αλλά και αξιωματούχοι από μυστικές υπηρεσίες κάλεσαν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και άλλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να μην υποστηρίξουν τις σχεδιαζόμενες τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον μονάδων της Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG), ανατολικά του Ευφράτη.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, επικαλείται δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που είπαν πως «οποιαδήποτε συμμετοχή του FSA στην επιχείρηση εναντίον των συνεργαζόμενων δυνάμεων με τις ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε απ΄ευθείας σύγκρουση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προειδοποίηση ήρθε μετά την δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εξαπολύσει επιχείρηση εναντίον των Κούρδων του YPG στην περιοχή του συριακού Μανμπίζ σε λίγες ημέρες, αν οι ΗΠΑ δεν τους διατάξουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ακόμη η Άγκυρα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της να υποχρεώσει το YPG να αποχωρήσει από το Μανμπίζ, όπου για την Τουρκία αποτελεί απειλή για την εθνική της κυριαρχία. Νωρίτερα, ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων της ταξιαρχίας «Σουλτάνος Μουράτ», Ahmed Osman, προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ «θα ανταποδώσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της πόλης Μανμπίζ –οποιοσδήποτε κι αν την πραγματοποιήσει».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι Τούρκοι και αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το μέλλον της βόρειας αυτής συριακής πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από Sputnik
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης