Σαφείς προειδοποιήσεις για τη δυναμική βίας που εμπεριέχει ο όρος «ανταλλαγή πληθυσμών» απευθύνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν σε σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επισημαίνοντας ότι η τελευταία προσπάθεια δημιουργίας ενός «ομογενούς πληθυσμού» ήταν εκείνη των Γερμανών ναζιστών, «που φυσικά μπορούσε να εφαρμοστεί μόνον με τη χρήση βίας».

«Όποιος λοιπόν χρησιμοποιεί σοβαρά σήμερα τέτοιους όρους, θα πρέπει να αναφέρει, με ποιες μεθόδους θα ήθελε να εφαρμόσει κάτι τέτοιο, το οποίο είναι δυνατό μόνον με τη βία», παρατηρεί ο Αυστριακός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον όρο «ανταλλαγή πληθυσμών», χρησιμοποιεί, αρνούμενος μάλιστα να ανακαλέσει, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο όρος, με την ευρεία διαδεδομένη σε αυτούς τους κύκλους, παλιά ρατσιστική θεωρία της «υπερξενοποίησης», χρησιμοποιείται από ακροδεξιές οργανώσεις, όπως το θεωρούμενο ως εξαιρετικά ακραίο αυστριακό «Κίνημα ταυτοτήτων», το οποίο μάλιστα είχε δεχθεί «δωρεά» από τον δράστη των επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία με τους 51 νεκρούς, ο οποίος και είχε αυτόν τον όρο στον τίτλο της προκήρυξης του.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, λόγω της υπογεννητικότητας και κυρίως λόγω της μετανάστευσης, οι Αυστριακοί, για παράδειγμα, από φυλετικής και εθνοτικής άποψης, θα απομείνουν μία μειονότητα στη χώρα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην αποψινή μεγάλη υπαίθρια δωρεάν συναυλία «Γιορτή της χαράς» της ξακουστής «Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης» στην τεράστια Πλατεία των Ηρώων στο κέντρο της Βιέννης, για την 74η επέτειο από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανία και από την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το Ναζισμό, με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαίου του 1945.

Η «Γιορτή της Χαράς» πραγματοποιείται για έβδομη στη σειρά χρονιά, εκεί, όπου πριν από 81 χρόνια, το Μάρτιο του 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωνε επίσημα την προσάρτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αυστρίας, στο ναζιστικό του, γερμανικό, Τρίτο Ράιχ, με την Πλατεία των Ηρώων να παραμένει έτσι επί δεκαετίες στιγματισμένη από τις εικόνες με τα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρώσει οι ναζιστές για την υποδοχή του «φύρερ».

Την αποψινή εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης Σαούλ Σπίλμαν, θα συντονίζει η διάσημη Αυστριακή ηθοποιός Καταρίνα Στέμπεργκερ, γνωστή και ως συνιδρυτής της αυστριακής πρωτοβουλίας «Η Ελλάδα ανθίζει», για την προβολή της πραγματικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τη Συμφωνική της Βιέννης σε αυτή τη Συναυλία της Χαράς, στο επίκεντρό της οποίας θα βρεθεί η Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, θα διευθύνει ο Φινλανδή αρχιμουσικός Εύα Ολικάινεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης