Δυόμιση ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και τα πρώτα αποτελέσματα από την τουρκική περιφέρεια με ενσωματωμένο το 30% των ψήφων έδιναν προβάδισμα στον Ερντογάν με ένα 57,2% στις 19.30 ώρα Τουρκίας. 

Ωστόσο, στο αποτέλεσμα αυτό, δεν είχε ενσωματωθεί ακόμη κανένα εκλογικό τμήμα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, η Αττάλεια και η Προύσα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένεται δηλαδή πως θα υπάρξει, γύρω στις 22.00, μια σαφής υποχώρηση του ποσοστού του Ερντογάν

Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή του διογκωμένου ποσοστού επί του Ερντογάν, έχει εμφανιστεί σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς και στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Αναμένεται δηλαδή πως θα υπάρξει, γύρω στις 22.00, μια σαφής υποχώρηση του ποσοστού του Ερντογάν. Στόχος του είναι βεβαίως να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με ένα πειστικό ποσοστό, το οποίο προσδιορίζεται γύρω στο 52%, όπως επισημαίνουν ξένοι διπλωματικοί παρατηρητές στην Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό, με τις πρώτες τους ανταποκρίσεις από την Τουρκία, ασχολούνται κυρίως με τα φαινόμενα βίας και νοθείας που παρατηρήθηκαν κυρίως στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Επίσης, παρακολουθούν τα ξένα ΜΜΕ με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία του κουρδικού κόμματος HDP, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα ικανό ποσοστό που θα του επέτρεπαν να εισέλθει στη Βουλή, την ώρα που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της σημερινής κάλπης το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται και κυμαίνεται προς στιγμή σε ένα χαμηλό μονοψήφιο αριθμό.

Επισημαίνεται, επίσης, από τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τους ξένους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Τουρκία, πως προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει στα πρώτα αποτελέσματα ενσωμάτωση των αμιγώς κουρδικών περιοχών. Με λίγα λόγια, στις 3 επόμενες ώρες, λογικά αναμένεται να αλλάξει ο εκλογικός χάρτης και να προσλάβει μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που εμφανίζεται μέχρι στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Ερντογάν θα απολέσει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο, αλλά δεν φαίνεται να είναι σε θέση να διατηρήσει τα πολύ υψηλά ποσοστά, τα οποία εμφανίζονται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο Ερντογάν θα απολέσει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο, αλλά δεν φαίνεται να είναι σε θέση να διατηρήσει τα πολύ υψηλά ποσοστά, τα οποία εμφανίζονται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και χθες οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία έδειχναν πως ο Ερντογάν είναι ικανός να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αν και μια σειρά από έρευνες της κοινής γνώμης παρουσίαζαν την εικόνα της “βραχείας κεφαλής”, δηλαδή να λαμβάνει ποσοστά γύρω στο 47-48%. Είναι πολύ πιθανό στο τέλος της σημερινής νύχτας οι δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν τη μη επικράτηση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο να διαψευστούν. Και τελικά ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας να κερδίσει αυτή την αναμέτρηση με πάνω από 50%, χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει και δεύτερος γύρος προεδρικής εκλογής. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης