Το αρχαιότερο σφράγισμα είναι... 6.500 ετών!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 13:31
Το αρχαιότερο σφράγισμα είναι... 6.500 ετών!
Η μελέτη μιας ανθρώπινης γνάθου ηλικίας 6,5 χιλιάδων ετών αποκάλυψε το αρχαιότερο μέχρι στιγμής σφράγισμα δοντιού. Όπως διαπιστώθηκε, ο... αρχαίος οδοντίατρος τοποθέτησε στο σπασμένο δόντι του ασθενούς του κερί μέλισσας.

Η γνάθος είχε εντοπιστεί στις αρχές του 20ού αιώνα έξω από το χωριό Λόντσε της Σλοβενίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, και επρόκειτο για ένα από τα αρχαιότερα ευρήματα ανθρώπου στην περιοχή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εκτέθηκε σε μουσείο της γειτονικής Τεργέστης.

Όλο αυτό το διάστημα όμως, κανείς δεν είχε παρατηρήσει κάτι περίεργο στη γνάθο. Πιθανότατα το ενδιαφέρον εύρημα να παρέμενε για πολύ καιρό ακόμη «κρυμμένο», αν μια ερευνητική ομάδα της Τεργέστης δεν αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει τη γνάθο για να δοκιμάσει έναν καινούργιο εξοπλισμό απεικόνισης με χρήση ακτίνων Χ.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές εντόπισαν κάτι περίεργο σε έναν κυνόδοντα. Αποφάσισαν να διερευνήσουν τι υπήρχε στο δόντι μέσω της δημιουργίας μιας τρισδιάστατης εικόνας υψηλής ανάλυσης. Έτσι, αποκαλύφθηκε ότι το δόντι είχε σπάσει και η κάθετη ρωγμή που υπήρχε σε αυτό είχε καλυφθεί τεχνηέντως με κάποιο υλικό.

Η υπέρυθρη φασματοσκόπηση που έκαναν οι ερευνητές στο δόντι αποκάλυψε ότι το υλικό του σφραγίσματος ήταν κερί μέλισσας και η περαιτέρω μελέτη της γνάθου έδειξε ότι ανήκε σε έναν άνδρα ηλικίας 24-30 ετών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι πριν από 11 χρόνια ανακαλύφθηκαν στο Πακιστάν ευρήματα που μαρτυρούν τη χρήση οδοντιατρικών μεθόδων πριν από 7,5 - 9 χιλιάδες έτη. Το αρχαιότερο σφράγισμα, όμως, είναι αυτό που ανακαλύφθηκε τώρα στην εν λόγω γνάθο.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 14:21