Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος Μαρίν και Ζαν-Μαρί Λεπέν για ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016, 21:58
Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος Μαρίν και Ζαν-Μαρί Λεπέν για ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες»
Η οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι άρχισε προανάκριση σε βάρος της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αλλά του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, καθώς υπάρχουν σε βάρος τους υποψίες ότι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις για τις περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι θα εξετάσει το εάν οι Λεπέν υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις, εξηγώντας πως ενδέχεται να υποτίμησαν τα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν από κοινού το 2014.

Η Λεπέν είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της δικαστικής διερεύνησης της δήλωσής της, αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε.

«Κατόπιν της διεξαγωγής ανάλυσης ο οικονομικός εισαγγελέας αποφάσισε σήμερα να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα», αναφέρει ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αρχικά στο στόχαστρο είχε τεθεί ο Ζαν-Μαρί Λεπέν.

«Το αντικείμενο της έρευνας επεκτείνεται τώρα στην ψευδή δήλωση των περιουσιακών στοιχείων της Μαρίν Λεπέν» αναφέρεται.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, συνιδρυτής του ακροδεξιού, ξενοφοβικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (Front National) εκδιώχθηκε από το κόμμα με πρωτοβουλία της κόρης του έπειτα από μια σειρά εξαιρετικά αμφιλεγόμενων τοποθετήσεών του.

Σε βάρος του υπάρχουν υποψίες για φορολογική απάτη με επιβαρυντικές περιστάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα με επιβαρυντικές περιστάσεις και ψευδείς δηλώσεις στις αρχές.

Τα αδικήματα σε βάρος των Λεπέν επισύρουν πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ, τριετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των παραβατών.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Μαρίν Λεπέν να περνά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016, 22:04