Προκαταρκτικό πόρισμα για τη συντριβή του Boeing στην Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 14:42
Προκαταρκτικό πόρισμα για τη συντριβή του Boeing στην Ουκρανία
Μια πρώτη έκθεση για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική Υπηρεσία Ερευνών για την Ασφάλεια (Onderzoeksraad Voor Veiligheid, OVV) που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της διεθνούς έρευνας.

Η έκθεση αυτή, η οποία θα είναι προσωρινή, «θα παρουσιάσει πληροφορίες για τα πραγματικά γεγονότα βασισμένες στις πηγές που ήταν διαθέσιμες στους ερευνητές», ανέφερε η OVV σε ανακοίνωσή της.

«Τους επόμενους μήνες θα είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί η έρευνα πριν εκδοθεί το οριστικό πόρισμα. Η OVV αναμένει ότι θα δημοσιεύσει το οριστικό πόρισμα περίπου έναν χρόνο μετά τη συντριβή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines, το οποίο εκτελούσε την πτήση από την Ολλανδία στη Μαλαισία και μετέφερε 298 επιβαίνοντες -ανάμεσά τους 193 Ολλανδοί υπήκοοι- εξερράγη εν πτήσει και συνετρίβη την 17η Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί υποστηρίζουν ότι για την τραγωδία ευθύνονται οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες.

Οι αυτονομιστές και η κυβέρνηση της Ρωσίας κατηγορούν το Κίεβο.

Οι διεθνείς συμφωνίες προβλέπουν υπό κανονικές συνθήκες την έκδοση ενός προκαταρκτικού πορίσματος μέσα σε 30 ημέρες έπειτα από μια αεροπορική τραγωδία, αλλά «η περίπλοκη κατάσταση» στην Ουκρανία καθυστέρησε το έργο των ερευνητών.

Τα στελέχη της OVV δεν κατέστη δυνατό να μεταβούν στον τόπο της καταστροφής, όπου η αναζήτηση για σορούς ή ανθρώπινα υπολείμματα, υπάρχοντα των θυμάτων και συντρίμμια του αεροπλάνου διακόπηκε λόγω των μαχών ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους ρωσόφωνους αντάρτες.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους αναλύονται στη Βρετανία από τη βρετανική υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων. Η διεύθυνση της έρευνας ανατέθηκε στην Ολλανδία, τη χώρα που είχε τα περισσότερα θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 14:48