Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυρ ομαδόν κατά της Ελλάδας εξαπολύουν δημοσιεύματα εφημερίδων του εξωτερικού ευθυγραμμιζόμενα με τις θέσεις των δανειστών, προϊδεάζοντας για το ασφυκτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Και αυτό, τη στιγμή που τα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούσαν να χαλαρώσουν, εκμεταλλευόμενα την πασχαλινή ανάπαυλα, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της 24ης Απριλίου.

Κλείνοντας πονηρά το μάτι τους απανταχού κερδοσκόπους, έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, αλλά… ελεγχόμενης αξιοπιστίας, με μπαράζ δημοσιευμάτων που επικαλούνται «ανώνυμες πηγές», κατηγορούν την κυβέρνηση ως υπονομευτή των διαπραγματεύσεων, εγείρουν ζήτημα Grexit και «αποκαλύπτουν» σενάρια εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία πρακτική που αφενός αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα, αφετέρου, εκτοξεύει το κόστος δανεισμού της χώρας, λειτουργώντας ως μία δυνητική αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

«Βλέπει» εκλογές η Bild

Νέο δημοσίευμα για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα φιλοξενείται στη γερμανική Bild, η οποία διατείνεται πως κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για νέα βοήθεια και την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν κυκεώνα μεταρρυθμίσεων, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο νέων εκλογών.

Στο άρθρο τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπερέχει με ποσοστό 40% έναντι των πολιτικών του αντιπάλων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα αυτό –εάν υπάρξει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις -θα συντελέσει στο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές έτσι ώστε να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Η Bild επικαλείται μάλιστα δηλώσεις Έλληνα υπουργού, ο οποίος δεν κατονομάζεται και φέρεται να λέει: «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε… Εάν η ΕΕ μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του Γερμανού αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Αλεξάντερ Γκραφ, ο οποίος αναφέρει ότι: «Νέες εκλογές στην Ελλάδα θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το ευρώ και η σίγουρη επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε Grexit».

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι «η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια».

Financial Times: «Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις»

Χρεοκοπία της Ελλάδας σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους δανειστές αποτύχουν «βλέπουν» οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης πιέζει ασφυκτικά.

Σύμφωνα με παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος δεν κατονομάζεται «έχουμε φτάσει πλέον στο τέλος του δρόμου. Αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός της χρεοκοπίας».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα τέτοιο σενάριο θα ισοδυναμεί με «σοκ δίχως προηγούμενο» για την ευρωζώνη, πέντε μόλις χρόνια έπειτα από τα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα, συνολικού ύψους 245 δισ. ευρώ. Aργά το βράδυ της Δευτέρας, το Μαξίμου διέψευσε επίσης το δημοσίευμα. «Η 24η Απριλίου είναι άλλη μία ημερομηνία που δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Να δούμε ποιο θα είναι το πρωτοσέλιδο των Financial Times την 25η Απριλίου», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.

Economist: Παιδικά καβγαδάκια και ιστορικά επιχειρήματα δυσχεραίνουν τη διαπραγμάτευση
 
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του υπερσυντηρητικού «Economist», που κοσμεί το άρθρο του με φωτογραφία με «γερμανοτσολιάδες».

Το δημοσίευμα, ενώ υποτίθεται ότι αφορά στη διαφορά Ελλάδας-Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ξεκινά με δριμύτατη επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που αποτελεί πλέον τον μόνιμο στόχο των σχολιαστών, και συνεχίζει χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «ακροαριστερή».

O «Economist» υποστηρίζει πως Αθήνα και Βερολίνο πρωταγωνιστούν σε ένα δράμα «που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης»Κατόπιν, ασχολείται με το «επίμαχο ζήτημα» του γερμανικού χρέους υποστηρίζοντας πως «ούτε τα παιδικά καβγαδάκια ούτε τα ιστορικά επιχειρήματα βοηθούν τόσο τη Γερμανία όσο και την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο «Economist» υποστηρίζει πως Αθήνα και Βερολίνο πρωταγωνιστούν σε ένα δράμα «που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης».

Πάντως, το άρθρο επισημαίνει ότι διαφορετικό είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων για τα δεινά σε ιδιώτες -αναφερόμενο στην τραγωδία του Διστόμου- και του κατοχικού δανείου.

Το εν λόγω δάνειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιστοιχεί στο 17% του σημερινού ελληνικού χρέους προς τη Γερμανία. «Πολλοί είναι πλέον οι Γερμανοί που ζητούν ανοικτά να πληρωθεί το αναγκαστικό δάνειο» τονίζεται στο δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού, το οποίο υπενθυμίζει πως κι ο άλλοτε καγκελάριος Έρχαρτ είχε πει πως θα ξεπληρωθεί το κατοχικό δάνειο «όταν επανενωθεί η Γερμανία».

Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του «Spiegel», με τίτλο «Στριμώχνοντας τον Πούτιν», το οποίο κοσμείται με πρόσφατη φωτογραφία με τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο.

Ο υπότιτλος αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σνομπάρουν τη Μόσχα στις τελετές για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Όπως επισημαίνει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού, «ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε επαίνους από τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του, όταν αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες για την αντιμετώπιση του ναζισμού και υποσχέθηκε να επιστρέψει έπειτα από έναν μήνα για να παρακολουθήσει την παρέλαση της 9ης Μαΐου».

«Αν και ο Τσίπρας εξέφρασε τις δεσμεύσεις του προς την Ε.Ε. ενώ βρισκόταν στη Μόσχα, η επίσκεψή του ήταν μια επιτυχία κατά το Κρεμλίνο, επειδή έδειξε πως υπάρχει διχογνωμία στην Ε.Ε. ως προς την αντιμετώπιση της Ρωσίας, και ο Πούτιν πιστεύει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος στην Ευρώπη» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η παρέλαση που σχεδιάζεται στην Κόκκινη Πλατεία για τις 9 Μαΐου θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως τώρα, με τη συμμετοχή 15.000 στρατιωτών, 200 αρμάτων μάχης πυροβολικού και πυραύλων, και 140 μαχητικών αεροσκαφών που θα πετούν στον ουρανό, γράφει το «Spiegel».

Το Κρεμλίνο έχει προσκαλέσει 68 ηγέτες χωρών να παραστούν στον εορτασμό της νίκης, συμπεριλαμβανομένων και των πλέον σημαντικών δυτικών πολιτικών. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον 25 έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Δεν σκοπεύει να πάει ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα, ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ έχει δηλώσει πως θα μεταβεί στη Μόσχα στις 10 Μαΐου, την επομένη της παρέλασης, αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο αποτυπώνεται η ψυχρότητα που υπάρχει στις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας.

Όπως αποδεικνύεται, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, καθώς οποιαδήποτε στάση και να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση, «σθεναρή ή υποχωρητική», στο τέλος καταλήγει στον ίδιο παρονομαστή, δηλαδή «την εξάρτηση της χώρας από τις διαθέσεις των πιστωτών της, οι οποίοι διατηρούν μονότονα το επιχείρημα ότι δεν θέλουν να καταστραφούν και αυτοί».

Reuters: «Η Ελλάδα υπονόμευσε τη δυνατότητα συμφωνίας για το χρέος»

Ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο έλειψαν τα δυσμενή σχόλια του δυτικού Τύπου για την Αθήνα. Το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει ρεπορτάζ για τις πολιτικές δυνατότητες μελλοντικής διευθέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μέσω της επίτευξης μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

Το εν λόγω άρθρο αναδημοσιεύτηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και σ’ αυτό αναφέρεται ότι «με την τακτική που έχει ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση έχει κλονίσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων, ώστε να μην υπάρχει πλέον η πολιτική πρόθεση που θα στήριζε μια οικονομική διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους».

«Οι Γερμανοί σχεδιάζουν ήδη τρίτο μνημόνιο, προβλέποντας ότι η Ελλάδα δεν θα τη βγάλει…»

Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για το προηγούμενο μνημόνιο, οι Γερμανοί ετοιμάζουν νέο «κοστούμι» για την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο, το οποίο μάλιστα έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να φθάσει τα 40 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μαρσέλ Φράτσερ, η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, αφού η τελευταία δόση του προηγούμενου δανείου δεν είναι αρκετή για να καλύψει το πρόβλημα. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Φράτσερ τονίζει ότι η οικονομία θα χρειαστεί στήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ υπολογίζει πως θα απαιτηθούν περί τα 30 με 40 δισ. ευρώ.

Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, υπογραμμίζει ότι ένα τρίτο πρόγραμμα θα συνοδεύεται απαραιτήτως με νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα. «Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς, πιέζεται αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική φτωχοποιεί

«Η μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική ριζικής λιτότητας που ακολουθήθηκε από την τρόικα, η οποία συνιστά ένα μόρφωμα εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπως είναι επίσης ο EFSF, ο ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο» τονίζει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο νομικός και ερευνητής του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Λούνκας Ομπερντόρφερ.

Παράλληλα, ο νομικός θεωρεί ως «σωστό δρόμο» μια αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δικαίωμα άσκησης «βέτο» από μέρους του.

Όπως επισημαίνει, από το 2010 τα προγράμματα «διάσωσης» της Ελλάδας υπαγορεύονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλει ριζική λιτότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω κοινωνικού «dumping», κάτι που οδήγησε σε μαζική φτωχοποίηση του πληθυσμού, μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, αύξηση της ανεργίας στο 28%, αύξηση της παιδικής θνησιμότητας και των αυτοκτονιών, εκτίναξη του δημόσιου χρέους από το 120% το 2010 σε 175% του ΑΕΠ σήμερα.

Στη συνέντευξή του, το κορυφαίο στέλεχος του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας κάνει παραλληλισμούς με την κρίση της δεκαετίας του 1930 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και υποστηρίζει τη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εξαχθούν διδάγματα και να συγκληθεί μια Διεθνής Διάσκεψη Χρέους, υπενθυμίζοντας ότι το μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας ήταν υψηλότερο, ανερχόμενο στο 200% του ΑΕΠ και μη βιώσιμο, ώστε να αποφασιστεί τότε η διαγραφή του, που συνετέλεσε στη γερμανική οικονομική ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης