«Μονομερή και απαράδεκτη», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά ενταξιακή πορεία της χώρας του, κατά την ομιλία του σε γεύμα που παρατέθηκε το μεσημέρι στην Άγκυρα προς τους πρεσβευτές των χωρών – μελών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε -με χθεσινό του ψήφισμα- την Άγκυρα να αποσύρει τον τακτικό της στρατό από τα κατεχόμενα, να φροντίσει το θέμα των εποίκων και να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά, ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 65% «Ναι »στη Βόρεια Κύπρο και 75% «Όχι »στη Νότια Κύπρο. Πώς γίνεται τώρα και κατηγορούνται η Τουρκία κι ο τουρκοκυπριακός λαός; Για όνομα του Θεού, είναι τυφλό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Αν παραβλέπουν τη δικαιοσύνη, αυτή τη δικαιοσύνη κάποια μέρα θα τη χρειαστούν».

Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, είναι αυτές που αποφεύγουν τις συνομιλίες», τονίζοντας ότι «το 2004,αυτοί που ζήτησαν αναβολή, ήταν η Ελλάδα κι η Νότια Κύπρος. Παπαδόπουλος και Καραμανλής είχαν ζητήσει αναβολή, αλλά εμείς επιμείναμε και έτσι σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τα δημοψηφίσματα».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε πως είχε ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πιο ενεργό δράση στο Κυπριακό «κι αν είναι δυνατόν να προεδρεύει κατά περιόδους στις συνομιλίες», πράγμα το οποίο έγινε, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «μετά από καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, την 1η Φεβρουαρίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτο το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Στην ανακοίνωση είπε ότι το ΕΚ συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων και το κάλεσε να μην υιοθετεί αστήρικτους ισχυρισμούς και αστήρικτα αιτήματα. Τέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι το ΕΚ παραβλέπει τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλαυράς για την λύση του Κυπριακού.

«Ζωτικής σημασίας», χαρακτήρισε ο Ερντογάν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα για την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την επιστολή που είχε στείλει στις 30 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την απάντηση που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου.

Ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες για συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεών τους «σε νέα, δημιουργική βάση».

Είπε επίσης ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη αυτή «να γίνει αφορμή για νέα εποχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ανάληψη κοινών Ελληνοτουρκικών πρωτοβουλιών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης